Kategorija vesti: GreenKulinarstvo

Skuvajte špagete kao Italijani (2)

Ako ste ljubitelji pasta prelivenih najrazličitijim sosevima, evo malih trikova koji će vam pomoći da testenine koje iznesete na sto budu kao da su spremljene u italijanskom restoranu.

  • Za 100 grama špageta treba vam litar vode i 10 grama soli. Špagete dodajte tek kada voda u loncu provri.
  • Lonac za vreme kuvanja nemojte poklapati, a špagete mešajte isključivo viljuškom.
  • Strogo poštujte propisano vreme kuvanja špageta, a pre nego što ih procedite, obavezno ih probajte. Nekada je potrebno da se dokuvaju.
  • Sačuvajte vodu od kuvanja jer će sos biti ukusniji ako ga pripremite s njom.
  • Ako ne planirate da odmah služite špagete, najbolje je da ih preručite u činiju, prekrijete providnom folijom i odložite na hladno. Iz frižidera ih izvadite pola sata pre služenja i prelijte sosom.

PESTO SOS

POTREBNO JE: Sveži listovi bosiljka i peršuna, oko 60 g ribanog parmezana, 10 g pinjola, 4 čena belog luka, po potrebi maslinovo ulje, malo soli, prstohvat šećera, nekoliko sušenih čili papričica sa semenkama

PRIPREMA

Bosiljak i peršun operite pod mlazom hladne vode i stavite da se dobro ocedi na kuhinjskom papiru. U međuvremenu očistite i pripremite ostale sastojke. Sve stavite u multipraktik ili štapnim mikserom pretvorite u kašu. Maslinovo ulje dodajite postepeno, jer masa treba da bude gusta. Stavite u teglice, bolje su i dekorativnije manje. Izravnajte vrh mase i zalijte maslinovim uljem toliko da prekrije površinu. Potrebno je par dana da se svi sastojci prožmu. Ako želite pikantniji sos, dodajte čili papričice. Svaki put kada odvadite pesto sos iz tegle, poravnajte ostatak i nalijte malo maslinovog ulja.

 

Izvor: Blic-Žena

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar