Kategorija vesti: GreenPorodica

Norveška je najbolja zemlja za majčinstvo

Organizacija “Save The Children” i ove godine je, po 13. put objavila izveštaj o stanju majki širom sveta i napravila listu na kojoj se nalazi 165 zemalja i ocenu položaja koji majke imaju u njima. Na prvom mestu našla se Norveška, kao i prošle godine, dok je Niger najnepovoljnije mesto za odgajanje deteta.

Organizacija je analizirala faktore poput zdravstvenog, obrazovnog i ekonomskog sistema zemalja i da li su ti sistemi prilagođeni majkama.

Među deset najboljih nalaze se Island, Švedska, Novi Zeland, Danska, Finska, Australija, Belgija, Irska, a deseto mesto dele Holandija i Velika Britanija, dok su među poslednjima uz Niger i Avganistan, jemen, Gvijeja Bisau, Mali, Eritreja, Čad, Sudan, Južni Sudan i Kongo.

Članovi organizacije upozorili su na loš položaj i tretman koji majke imaju u ovim državama i ukazala na rastući problem neuhranjenosti dece, jer od deset najgorih zemalja, čak sedam trenutno doživljavam veliku krizu zbog nestašice hrane.

Od zemalja u regionu najbolje je rangirana Slovenija, koja je zauzela visoko 13. mesto, dok je ispred Srbije na 36. mestu, i Hrvatska, koja je 29. Bosna i Hercegovina je na 40, a Makedonija na 42. mestu.

Izvor: Lepota i zdravlje

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar