Kategorija vesti: GreenZdravlje

Mitiseri i akne, kako se boriti?

Akne predstavljaju poremećaj kože koji se manifestuje bubuljicama i mitiserima – masnoćama unutar folikula kože, koje mogu biti otvorene (sa crnim vrhom) ili zatvorene (sa belom sadržinom). Prema nekim podacima, javljaju se kod skoro 80 odsto ljudi između 12 i 44 godina starosti i predstavljaju najčešći problem kože koji se tretira i leči. Nažalost, problematična koža i pojava akni ne predstavlja samo kozmetički problem, već se odražava i na emocionalno stanje i nivo samopoštovanja osobe koja ih ima.

Faktori rizika

Faktori koji doprinose pojavi akni podrazumevaju genetsku predispoziciju, masnu kožu, menstrualni ciklus, neravnotežu hormona i kandidijazu (gljivica kandida), a značajan je i uticaj stresa. Takođe, važna je i nezdrava (brza) ishrana, bogata hidrogenizovanim i zasićenim mastima, hemikalijama koje sadrže jod, kao i eventualni deficit određenih vitamina i minerala.

Ishranom protiv bubuljica

– unosite što više voća – ono ima visoku hranljivu vrednost i dosta vode
– uzimajte hranu bogatu biljnim vlaknima, koja stimulišu probavu i eliminaciju toksina
– unosite što više sirove hrane, koja pomaže da se koža brže čisti i regeneriše

– jedite hranu bogatu cinkom – školjke, soju, semenke bundeve, a tokom dana grickajte sirove orašaste plodove. Cink ima snažno antibakterijsko dejstvo i neophodan je za funkciju lojnih žlezda kože
– obezbedite dovoljan unos vitamina A, C, E, kao i esencijalnih masnih kiselina, omega 3 i omega 6
– pijte najmanje osam čaša vode dnevno

Izbegavajte

Izbegavajte alkohol, kofein, puter, sireve, čokoladu i fast fud, a trebalo bi izbaciti i mlečne proizvode, zbog mogućnosti alergijske reakcije.

Kako iscediti bubuljicu?

Očistite područje oko bubuljice ili mitisera, sterilišite iglu i lagano probušite vrh i istisnite ga vatom. Nemojte bušiti niti cediti bubuljicu pre nego što sazri. Takođe, nije dobro ni previše istiskivati bubuljicu, jer ćete tako samo pogoršati stanje.

Prirodnim lekovima protiv akni

– Ulje čajeveca ili lavande – tri puta dnevno direktno nanesite na akne da biste sprečili infekciju i ubrzali izlečenje već nastale bubuljice ili one koja je u fazi zrenja.
– Protiv bubuljica koje su vezane za menstrualni ciklus uspešan je tretman čajem od divljeg bibera. Ova biljka pomaže u regulaciji ženskih hormona, ali joj je potrebno vreme da počne da deluje, pa je za postizanje najboljih rezultata potrebno čaj konzumirati dva puta dnevno, u periodu od dva do tri meseca.
– Da biste otvorili i očistili pore, komadić vate umočite u sirće ili limunov sok i time namažite celu površinu problematične kože.
– Jedan od najstarijih narodnih lekova za uklanjanje bubuljica je mešavina meda i začina. Pomešajte kašičicu muskatnog oraščića u prahu sa kašičicom meda i nanesite je na bubuljice. Ovaj prirodni lek ostavite da deluje 20 minuta, pa ga isperite toplom vodom.
– Aloja vera je jedna od najlekovitijih biljaka za uklanjanje različitih problema kože. Tonik ili sveže isceđen sok iz lista aloje može biti izuzetno blagotvoran za lice.

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar