Kategorija vesti: GreenIshranaRazni savetiZdravlje

Zašto treba smanjiti unos gaziranih sokova

Svi gazirani sokovi puni su praznih kalorija koje daju jednokratan izvor energije a isto tako blokiraju iskorištavanje hranljivih materija kao što su vitamini i minerali.

Važno je znati da gazirani sokovi utiču na gojaznost, dijabetes, loše zube, uništavanje jetre i mnogo drugih štetnih stvari.

Nezdrava gazirana pića, između ostalog, prepuna su šećera pa su prečica do gojaznosti. U SAD je, na primer, to već dugogodišnji problem, a poznati proizvođači poput Coca-cole ili Pepsija popustili su pod pritiskom stručne javnosti i obećali smanjenje kalorijske vrednosti u zaslađenim pićima za 20 posto u idućih 10 godina.

Gazirani sokovi smanjuju gustinu kostiju, nagrizaju zube i izazivaju probleme s bubrezima. I obična i dijetalna gazirana pića sadrže fosfornu kiselinu koja dodatno troši hranjive materije iz organizma, a velike doze šećera i veštačkih zaslađivača iz napitka povećavaju izlučivanje kalcijuma putem mokraće. Hafington post prenosi da je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu FASEB otkrilo da su visoki nivoi fosfata izazvali smrt kod miševa punih pet nedelja pre nego kod onih sa normalnom nivoom fosfata.

Redovnim konzumiranjem ovih napitaka u organizam možete da dovedete razne bolesti koje mogu da budu krivci za preranu smrt. Zato nije iznenađenje da podržavamo teoriju da je rafinisani šećer glavna namirnica koja izaziva glavnu pometnju u organizmu.

Takođe svi koji konzumiraju dijetetske gazirane napitke treba da obrate pažnju na štetnost, jer obe vrste ovih gaziranih napitaka imaju mane i ostavljaju negativne posledice na organizam.

Velike količine plastičnih boca koje ostaju nakon konzumiranja, najčešće završavaju kao ne sortirana plastika. Neke firme koje proizvode gazirana pića povezane su s krizom vode u državama poput Indije jer su zauzele izvore pitke vode a za gazirana pića je potrebna velika količina vode. Uz to, plastične boce u kojima se nalaze gazirani sokovi sadrže toksičnu hemikaliju bisfenol A. Ova hemikalija se sve više povezuje s raznim bolestima, uključujući i slabljenje imunog sistema. Stručnjaci preporučuju da se deca trebaju zaštititi od izlaganja proizvodima koji sadrže BPA, posebno onima koji su namijenjeni svakodnevnoj upotrebi.

 

 

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar
Komentari (1)
  1. Maka says:

    Odlican clanak 😉