Kategorija vesti: GreenIshranaZdravlje

Zašto treba jesti kiseli kupus

Kada je reč o ovoj zimskoj namirnici – ili je jednostavno obožavate ili je u potpunosti izbegavate, a stručnjaci veruju da će ovi prvi biti zdraviji. Koje su sve prednosti ove turšije?

Možda niste ni znali, ali kiseo kupus ima mnogobrojna pozitivna dejstva na naše zdravlje. Predstavljamo vam 5 super razloga da ga uvrstite u vašu ishranu i time poboljšate vaše zdravlje.

PRIRODNI PROBIOTIK

Proces kiseljenja daje ovom povrću probiotička svojstva. U procesu fermentacije učestvuje mnogo zdravih bakterija koje povoljno utiču na probavu. Zbog toga se kiseli kupus posebno preporučuje nakon uzimanja antibiotika, kako bi se obnovila crevna flora.

ODLIČAN IZVOR VITAMINA C

O tome koliko je ovo povrće zdravo svedoči podatak da su kiseli kupus pomorci nosili kada su išli na duge plovidbe zbog prevencije pojave skorbuta, bolesti koja nastaje usled dugotrajnog nedostatka vitamina C.

PREVENCIJA OD RAKA

Verovatno znate da su brokoli, kupus i karfiol odlična hrana za prevenciju raka. Međutim, jedna finska studija je pokazala da kiseli kupus bolje štiti organizam od raka nego sirovi kupus. To je zbog toga što se tokom procesa kiseljenja stvaraju izotiocijaniti koji imaju antikancerogeno delovanje. Osim toga, glukozinolati u kiselom kupusu pomažu aktiviranje prirodnih antioksidantnih enzima kod ljudi, dok flavonoidi štite arterije od oštećenja.

JAČA KOSTI

Visok udeo minerala u kiselom kupusu čini ga odličnim za jačanje kostiju i prevenciju osteoporoze. Pored toga, sadrži i dosta vitamina K koji je takođe značajan za zdravlje kostiju, jer proizvodi proteine koji reguliraju mineralizaciju kostiju.

ZDRAVO SRCE

Visok sadržaj vlakana u kiselom kupusu čine ga odličnom namirnicom za pravilnu probavu, ali i zdravlje srca i mozga. Vlakna pomažu regulisanje nivoa lošeg holesterola, čime se smanjuje rizik od arteroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar