Tuesday, April 23, 2024
HomeGreenZašto treba jesti crveno meso

Zašto treba jesti crveno meso


Otkrijte fenomenalne razloge da u svoju ishranu uvrstite više govedine, svinjetine ili jagnjetine.
Crveno meso, tačnije govedina, svinjetina i jagnjetina imaju ogroman uticaj na pravilan balans ishrane zbog svoje visoke nutritivne vrednosti. Meso je glavni izvor proteina, a takođe sadrži veoma važne minerale, posebno cink i gvožđe, kao i vitamine B i B12.
PROTEIN
Kao glavni izvor proteina, meso pomaže kod osećaja sitosti i pomaže telu u obnavljanju izgubljene energije. Pored toga, ova namirnica bogata proteinima pomaže u kontroli telesne težine, odnosno otklanja rizik od prevelikih oscilacija u kilaži.
GVOŽĐE
Gvožđe je ključni mineral za formiranje crvenih krvnih zrnaca, a upravo nedostatak gvožđa dovodi do pojave anemije. Neki delovi populacije su posebno ugroženi, a istraživanja su pokazala da na primer čak četvrtina žena od 19 do 64 godina ima manjak gvožđa.
Crveno meso sadrži posebnu vrstu gvožđa, koje se mnogo brže absorbuje u ljudskom telu nego gvožđe koje se nalazi u mahunastom povrću, orasima ili salatama.
CINK
Cink je važan zbog zdravijeg funkcionisanja imunološkog sistema, rasta i plodnosti. Crveno meso je izvor absorbujućeg cinka, a ljudi više od 30 procenata dnevnih potreba unesu upravo putem ove namirnice.
OSTALI MINERALI
U mesu se mogu pronaći minerali kao što su kalijum i selen, koji je odličan antioksidant i umanjuje rizik od srčanih bolesti i kancera.
VITAMINI
Crveno meso je izvor velikog broja B vitamina: B3 (niacin), B6 i B12. Ovi vitamini se ne mogu pronaći u povrću, a značajni su zbog povećanja crvenih krvnih zrnaca i energije koju nam daje. Još jedan važan vitamin se nalazi u mesu, a to je vitamin D koji u kombinaciji sa kalcijumom i fosforom utiče na snagu kostiju i zuba.
MASTI
Iako je postojalo mišljenje o opasnosti masti iz crvenog mesa, nedavna istražiivanja su pokazala da su procenti tih masti znatno manji od onog što ljudi misle.
Redukcija masti je nastala pre svega zbog novih trendova uzgoja stoke. Potpuno obrađeno sveže goveđe meso sadrži 4,3 procenata masti, svinjsko meso 4, a jagnjeće meso oko 8 procenata masti. U poređenju sa sirom koji ima 34 procenta masti, ove brojke su izvanredne. Gotovo petina masti pronađenih u crvenom mesu je iz grupe nezasićenih, što znači da su zdraviji i lakše se vare.
OMEGA-3 MASTI
U manjim procentima crveno meso sadrži i omega 3 masti koje su presudne za zdravlje srca. Sa izuzetkom ribe, nema puno namirnica koje se mogu pohvaliti sa ovim rezultatima. Pogotovo su važne za osobe koje jedu malo i one koji ne jedu ribu.
SO
Sveže crveno meso u sebi ne sadrži velike količine soli. Tokom termičke obrade, spremanja burgera ili kobasica dodaje se so, tako da se ove slasne namirnice preporučuju samo jednom nedeljno.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!