Friday, March 29, 2024
HomeGreenZablude o ishrani

Zablude o ishrani

Meso, testenine, so, šećer, kafa samo su deo namirnica koje unosimo, a nema dana da ne čujemo da je nešto postalo zdravo ili da od sutra nešto treba da izbegavamo. Otkrivamo vam najveće zablude o ishrani.

Ne može se govoriti o zdravoj ili bolesnoj hrani jer se pod definicijom zdravlja podrazumeva fizičko, psihičko i socijalno stanje organizma. Postoji samo pravilan i nepravilan način ishrane, a kada se govori o biološkoj hrani, moramo reći šta je ispravno, odnosno nije zatrovano, danas kada svi bruje o genetski modifikovanoj hrani koja je kod nas u prometu već godinama – kaže dr Ljubomir Pfaf, nutricionista.
Pravilno se hranimo, naglašava dr Pfaf, ukoliko u toku dana unosimo sve vrste namirnica.
– To podrazumeva unošenje proizvoda od žitarica, ali i životinjskih masti u kojima su rastvorljivi vitamini A, D, E i K, takođe treba unositi i sveže povrće i dva puta nedeljno jesti ribu – kaže dr Pfaf.
Za brojne zablude o pravilnoj ishrani, Ankica Simić, nutricionista, tvrdi da je kriva javnost, odnosno razne dijete i recepti servirani uvek na drugačiji način.
– Prečesto se menja ideja o pravilnoj ishrani. Ljudi kada čitaju tekstove ili slušaju emisije napola to zapamte i onda nepravilno konzumiraju tu hranu. Čim se ustali jedna vrsta ishrane, javi se neko ko prepisuje nešto sasvim suprotno, što dovodi do konfuzije – objašnjava Ankica Simić.
1)  ŠEĆERI SU UZROK GOJAZNOSTI
– Nisu svi šećeri uzrok gojaznosti, već samo prosti šećeri, i to ako se unose u prevelikoj količini. Složeni šećeri ne povećavaju nivo glukoze u organizmu jer se sporo razlažu i na taj način održavaju stalnu glikemiju i doprinose osećaju sitosti.
2) MESO POMAŽE IZGRADNJU TELESNIH PROTEINA
– Samo ukoliko se unosi dovoljno ugljenih hidrata. Ukoliko to nije slučaj, višak proteina u ishrani će uticati na gubitak telesne mase (hiperproteinske dijete)
3) NE TREBA PITI VODU ZA VREME JELA
– Vodu je najbolje piti između obroka jer se hrana na taj način najbolje vari. S druge strane, ako osećamo žeđ, onda je treba i utoliti jer je to znak da je telo dehidrirano i čekanje donosi više štete nego koristi.
4) HRANA BOGATA MASTIMA NIJE ZDRAVA
– Mnoge namirnice bogate mastima su veoma zdrave, recimo riba. Liposolubilne vitamine i nezasićene masne kiseline možemo uneti samo hranom koja je bogata mastima.
S druge strane, ne treba preterivati, jer je masna hrana energetski najjača.
5) MASLAC NIJE ZDRAV
– Iako je godinama važila propaganda protiv maslaca u korist margarina, maslac je znatno zdraviji od margarina jer je prirodan proizvod koji ne sadrži transmasne kiseline. Energetska vrednost oba proizvoda je slična.
6) HOLESTEROL U NAMIRNICAMA JE ŠTETAN
– Ukoliko kod osobe već postoji poremećaj holesterola i triglicerida, izbegavanjem ovakve hrane se delimično može uticati na smanjenje njegovog nivoa. Kod zdravih ljudi unos holesterola se normalno metaboliše iz hrane i nema uticaja na zdravstveno stanje.
7) ŠEĆERI UTIČU NA POJAVU KARIJESA
– Ukoliko se posle jela ne peru zubi, šećeri povećavaju kiselost u ustima i doprinose razvoju bakterija.
8) ŠEĆERI UTIČU NA POJAVU ŠEĆERNE BOLESTI
– Zdravi ljudi šećer normalno metabolišu i ukoliko ne postoji latentan dijabetes ili genetska sklonost, samo konzumiranje neće dovesti do pojave dijabetesa. Međutim, ako je osoba dijabetičar ili ima sindrom x, onda mora voditi računa o unosu šećera.
9) NE TREBA SOLITI HRANU
– Sve namirnice sadrže određenu količinu soli. Međutim, so ne treba potpuno izbaciti iz ishrane jer ima važnu ulogu u metaboličkim procesima. Tokom toplijih dana se izlučuje putem znoja, pa leti treba malo više soliti hranu nego zimi.
10) VEGETARIJANSKA ISHRANA JE ZDRAVIJA
– Vegetarijanci imaju veću mogućnost da ne unose dovoljno esencijalnih aminokiselina, kalcijuma i gvožđa od ostatka populacije koja kroz ishranu unosi i meso.
11) BELI HLEB GOJI
– Biološka vrednost crnog ili integralnog hlebaveća je jer sadrži B-kompleks kojeg u belom brašnu nema, ali energetski beli i crni hleb imaju potpuno istu vrednost, tako da podjednako utiču na kilažu – 100 grama crnog ili belog hleba imaju od 205 do 210 grama kalorija.
12) JAJA NISU ZDRAVA
– Najkvalitetnije namirnice su mleko i jaje jer sadrže sve količine hranljivih materija. Može biti opasno samo žumance, ali kod osoba koje imaju povišeni holesterol ili probleme s jetrom jer za varenje traži veću količinu žuči.
13) MLEKO NIJE ZDRAVO ZA ODRASLE
– Mleko sadrži hranljive materija potrebne kako bebama, deci, tako i odraslima, i nema apsolutne nikakve štetne efekte, naprotiv, poželjno je unositi što više mlečnih proizvoda.
14) PUNO PROTEINA NIJE ZDRAVO
– Imaju specifično dinamičko dejstvo zbog kojeg osećamo nelagodnost, ali ako se unose redovno, pravilno se raspoređuju u organizmu, a proteina ima u mesu, ali i u voću, povrću, grašku, pasulju, pečurkama i soji.
15)  KAFA JE NEZDRAVA
– Treba je piti umereno jer kofein u malim količinama deluje stimulativno, daje osećaj relaksacije, ali u većoj količini razbija san, i utiče na povišeni krvni pritisak. Ne bi trebalo piti više od dve šoljice kafe dnevno.
16) MESO JE NEZDRAVO
– Meso jedu i onkološki pacijenti jer se njima hrane ćelije koje brane organizam od kancera. Kroz meso se unose životinjske masti i vitamini neophodni organizmu koje ne sadrži nijedna druga namirnica.
17) SOJA JE NEZDRAVA
– To je takozvana anđeoska hrana koja postoji već 3.000 godina i ima veliki energetski potencijal. Sadrži između 403 i 410 kalorija u 100 grama i veliku količinu proteina, čak više od mesa. Ipak sadrži neke štetne faktore koji loše utiču na varenje, pa ne bi trebalo unositi više od 25 grama soje na 75 grama mesa ili povrća.
18) MUSLI I KORNFLEKS SU ZDRAVI
– Podstiču gojaznost, sadrže često veštačke zaslađivače, a najpametnije je jesti hleb, posebno za doručak koji je najvažniji i treba da nas drži tokom celog dana.
19) FRUKTOZA JE ZDRAVIJA OD ŠEĆERA
– Ima potpuno istu energetsku vrednost kao beli šećer, jedino ima smisla da je konzumiraju dijabetičari, ali dijetalno i za smanjenje težine se ne postiže apsolutno ništa.
20)  ŽUTI ŠEĆER JE ZDRAVIJI OD BELOG
– Žuti šećer ima manje primesa sa negativnim vrednostima minerala, dok beli šećer ima samo energetske vrednosti bez minerala.
21) ČAŠA VINA DNEVNO JE ZDRAVA
– Alkohol treba izbegavati jer šteti organizmu. Međutim, povremeno ga treba konzumirati jer pozitivno utiče na krvnu sliku, ali ne svaki dan i ne u velikim količinama!
22) DIJETALNA GAZIRANA PIĆA SU ZDRAVA
– Nijedno gazirano piće nije zdravo, sadrže veštačke hemikalije i kiseline i nema nikakvu energetsku vrednost.
23) FRAPEI SU ZDRAVI
– Iako mnogi zamene obrok frapeom jer je navodno bogat vitaminima, zapravo mogu da sadrže veštačke šećere i ne smeju biti zamena za obrok. Najbolje je da ih sami pravimo od banane ili drugih vrsta voća.
24) MED JE ZDRAV
– Med se mora rastvoriti s vodom jer izvlači vodu iz želuca, pa ljudi koji ga ne trpe morali bi da ga dosta razblaže, među takvima su i dijabetičari.
Med sadrži enzime, minerale, vitamine, a ne bismo smeli da unosimo više od tri kašike dnevno s vodom.
23) NEGAZIRANI VOĆNI SOKOVI SU ZDRAVI
– Zavisi od proizvođača, mogu da sadrže veštačke šećere i hemikalije. Najbolje je da voće sokovnikom cedimo sami.
24) ČOKOLADA OD KAKOA JE ZDRAVIJA OD MLEČNE
– Crna čokolada ima manje šećera, oko 70 odsto je kakao i 30 odsto šećer. Mlečna čokolada ima 50 odsto šećera. Kakao sadrži lekovita svojstva i bolji je izbor od mlečne čokolade. Problem je što može da izazove zatvor.
25) PREVIŠE KROMPIRA NIJE ZDRAVO
– Možemo ga jesti dva-tri puta nedeljno, nema veliku energetsku vrednost, pa je takoreći dijetalan, naročito ako se kuva.
26) SUŠENO POVRĆE JE ZDRAVIJE OD SVEŽEG
– Ono gubi vodu i sve nutritivne sastojke upravo sušenjem, a sveže povrće je hranljivije i puno vitamina.
27) PROTEINSKE PLOČICE SU ZDRAVE
– Preterani unos proteina nije dobar za organizam, oni se unose kroz brojne druge namirnice koje koristimo tokom dana, pa su ove pločice svakako suvišne.
28) GOTOVE KUPOVNE SALATE SU ZDRAVE
– Ove salate sadrže masnoće, šećer, ugljene hidrate i imaju veliku kalorijsku vrednost.
29) SIROVO POVRĆE JE ZDRAVO
– Ono sadrži biljne enzime korisne po organizam, ali ljudski organizam sam proizvodi veliki broj ovih enzima, tako da su ovi biljni suvišni.
30) ŽITARICE SU (NE)ZDRAVE
– Pirinač, kus-kus, palenta sadrže vitamine B i E i korisne minerale, ali se oni nalaze u većim količinama i u drugim jelima kao što su jaja, meso i riba.
Pojedine žitarice mogu negativno uticati na probavni sistem.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!