Friday, March 29, 2024
HomeGreenPosuđe od A do Š: Šta je bezbedno za kuvanje, a šta...

Posuđe od A do Š: Šta je bezbedno za kuvanje, a šta za čuvanje hrane

Može se reći da je najbolje posuđe ono za koje imate para. Bez šale, najbolji su oni sudovi koji odgovaraju vašim navikama i potrebama u kuhinji. Još ako ih dobro održavate, nema boljih. Ovako je na pitanje koje je posuđe najbolje odgovorio Vanja Vujanović, kuvar i naš saradnik iz „Diplomat keteringa“.
Nekada su se kompleti šerpi i lonaca dobijali za svadbu, a mlade domaćice su se navikavale na ono što imaju. Druge su preko sindikata kupovale i godinama otplaćivale skupocene komplete, privučene sloganom da kupuju porodično blago koje će njihovi unuci naslediti. I, zaista, za pripremanje zdrave i ukusne hrane nije svejedno u čemu kuvate. Da biste u bogatoj ponudi različitih proizvođača i materijala odabrali ono pravo, najbolje je da se informišete o njihovim osobinama, prednostima i manama.
OLUPANU ŠERPU BACITE

  • Emajlirano posuđe dugo ćete koristiti za kuvanje i čuvanje hrane ako ga pravilno koristite i održavate. Emajl je osetljiv na udarce, pa će se verovatno oštetiti ako se šerpa spolja ulubi, a ne trpi nagle promene temperature. Ukoliko se prazna šerpa pregreje, ne prelivajte je hladnom vodom, već je pustite da se lagano ohladi. Ako vam nešto zagori, prelijte dno vodom, ostavite da omekša, i onda operite. Slobodno koristite i abrazivna sredstva poput vima, a oštećene šerpe bacite jer kuvanje u njima nije bezbedno.


GLINA NE TRPI PRAŠAK

  • Kuvanje u zemljanom posuđu izdržalo je sud vremena i važi za veoma zdravo. Nov sud zagrejte i iznutra ga namažite masnoćom. Nek tako odstoji nekoliko sati, a onda ga operite mlakom vodom i koristite kako vam drago. Posle svake upotrebe posudu operite mlakom vodom, nikako deterdžentom, i dobro je osušite na šporetu. Ako zemljani lonac koristite na otvorenoj vatri, ne stavljajte ga direktno na žar, već ga razgrnite i držite u pepelu, 10 centimetara dalje od vatre. Ako hranu spremate na plinskom šporetu, između plamena i posude obavezno postavite metalnu ploču.

STAKLO JE NAJZDRAVIJE

  • Vatrostalno posuđe za kuvanje i pečenje nije skupo, a mnogi smatraju da je najzdravije za pripremu i čuvanje hrane. Može da izdrži veoma visoke temperature, ali osetljivo je njihove nagle promene. Zato nikada nemojte vatrostalnu posudu direktno iz frižidera stavljati na šporet, već ih spolja dobro osušite pre nego što ih stavite na ringlu. Posle upotrebe obavezno ih dobro operite, u protivnom će se vremenom na obodima stvoriti ružne mrlje.

U GUSU NE KUVAJTE KISELO

  • U posuđu od gusa, tj. livenog gvožđa, ne pripremajte kiselu hranu jer dolazi do hemijskih reakcija, a pripremljenu hranu ne čuvajte u gusanoj šerpi. Ovo posuđe je prilično teško, ali se pokazalo kao nezamenljivo za spremanje jela od mesa i pečenje testa. Zagreva se ravnomerno i podnosi jako visoke temperature. Gus lako zarđa i zato posuđe čistite kuhinjskim papirom, vrućom vodom i sunđerom bez deterdženta. Ako ima nekog taloga u posudi, istraljajte ga solju i dobro osušite. Ukoliko posudu niste duže koristili, zagrejte u njoj masnoću do gorenja, a potom je prohladite i premažite iznutra biljnim uljem.

BAKAR ŠTEDI STRUJU

  • Zaljubljenici u kuhinjske majstorije kažu da je posuđe od bakra prestižno kao „rols-rojs“. Unutrašnjost šerpi i lonaca obrađena je tako da hrana ne dolazi u direktni dodir s bakrom, pa je kuvanje u njima zdravo i bezbedno iako se ne preporučuju za čuvanje hrane. Ovo posuđe 25 puta bolje čuva, sprovodi i raspoređuje toplotu od gvožđa. Zato u bakarnoj šerpi voda brže provri, a pošto se bakar ravnomerno i hladi, ove šerpe su idealne za spremanje zahtevnijih jela, koja se dugo i polako krčkaju. Možda ste primetili da najfinije sosove šarmantni Rudolf uvek sprema u bakarnoj šerpi. Glavni nedostatak ovog posuđa je izuzetno visoka cena.

INOKS NE RIBAJTE ŽICOM

  • Iako su vrhunski obrađene, ne preporučuje se da u njima duže čuvate jelo. I najmanja ogrebotina može jelu dati „metalni“ ukus. Čak i kad je vrhunski obrađeno, ovo posuđe ne treba ribati žicom. Ako je hrana zagorela, pospite dno sodom bikarbonom ili jakim sredstvom za čišćenje i ostavite nekoliko sati, pa dobro isperite. Za mnoge je posuđe od inoksa, nerđajućeg čelika, najbolji izbor. Najčešće se proizvode s debljim dnom, zahvaljujući kome se troši manje struje ili plina. Jelo se brže skuva, a toplota dugo održava. Da bi bilo sjajno, ovo posuđe uvek dobro ispolirajte krpom ili ubrusom.

OŠTEĆENI TEFLON BACITE

  • Posuđe od teflona slavu je steklo zahvaljujući ljubiteljima palačinki. Najpopularniji su aluminijumski tiganji presvučeni neprianjajućim slojem teflona, koji prati senka kancerogene materije. Proizvođači kažu da je ovakvo posuđe zdravo dok god nije oštećeno. Da bi duže bilo bezbedno za kuvanje, najbolje je da ga samo isperete mlakom vodom i obrišete papirom. Čim se ošteti, zamenite ga. Kad kupujete teflonsko posuđe, birajte poznate proizvođače, a ne ono na pijačnim tezgama. U šerpama s teflonskim slojem jelo mešajte isključivo drvenim varjačama. Najnovije posuđe s keramičkim slojem tek treba da se pokaže. Za sada znamo da je lepo i da nije jeftino.

 
Izvor: Blic-Žena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!