Kategorija vesti: BlueNauka

Pogledajte: Veoma brz “cunami” na Suncu

Dva satelita snimila su “cunami” na površini Sunca, koji je usledio nakon izbacivanja koronalne mase (CME). Ovi cunamiji povećanog magnetnog polja i vrelog, jonizovanog gasa, jure preko Sunca brzinom od 400 kilometara u sekundi. Istraživanje ovog fenomena pomoći će naučnicima da predvide kako će solarna oluja pogoditi Zemlju, preneo je BBC.

Japanski satelit Hinode proučava Sunce od 2006, a četiri godine kasnije u orbiti Zemlje pridružila mu se i Solarna dinamička opservatorija (SDO). Oba satelita prate ultraljubičastu svetlost koju mi ne možemo da vidimo, ali koja nam govori o hemijskom sastavu i fizičkim uslovima na i oko sunčeve turbulentne površine.

Naučnik Dejvid Long sa Univerzitetskog koledža London i njegov tim konačno su uočili takozvane “EIT talase”, nakon CME. Kako kad se cunami pokrene na Zemlji nakon seizmološke aktivnosti, EIT talasi su udarni talasi koji nose magnetna polja i vrelu, jonizovanu plazmu.

– Ovi EIT talasi su veoma nepouzdani – javljaju se sporadično i relativno retko. Moramo da budemo na pravom mestu u pravo vreme. Ovo smo dugo čekali – izjavio je Long za BBC.

Satelit SDO uhvatio je ultraljubičastu svetlost emitovanu kako se talas širio od Sunca. Naučnici su tako uspeli da odrede brzinu talasa – oko 400 kilometara u sekundi, kao i temperature – više od milion stepeni. Hinode je, u međuvremenu, napravio mapu gustine sunčeve površine, fotografišući je na svakih 45 sekundi. Zahvaljujući tome, naučnici su odredili snagu magnetnog polja u takozvanoj “tihoj koroni” Sunca, kada je zvezda u fazi mirovanja.

– Ovo nam govori mnogo o prirodi Sunca i šta se događa u njegovoj atmosferi. Ti talasi su veoma važni jer su povezani sa CME, kojim se izbacuje plazma u heliosferu, ka Zemlji – objasnio je Long.

CME može da “okupa” Zemlju česticama koje dalje mogu da ometu satelitsku komunikaciju, a mogu čak i da obore strujnu mrežu. Naučnici pokušavaju da predvide efekte solarnih oluja.

– Mi ih vidimo kada CME ide pravo na nas. Ali kad nešto ide pravo na nas veoma je teško izmeriti koliko brzo se kreće i koliko je jako – rekao je Long. -Proučavanjem tih talasa moći ćemo da odredimo koliko će moćno biti izbacivanje koronalne mase – dodao je on.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Zy6hM06LF3U

Zagonetna temperatura korone

  • Zahvaljujući podacima sa Hinoda, jednog od dva satelita, istraživači su možda na putu da razotkriju misteriju staru 70 godina – zašto je sunčeva korona toliko vrelija od površine zvezde.
  • Temperatura u sunčevom jezgru je oko 15.000.000 stepeni Celzijusovih, ali je površinska ispod 6.000, dok u koroni premašuje 1.000.000 stepeni.
  • Naučnici se pitaju kako energija dospeva u koronu da održi tu temperaturu. Jedna teorija govori da se talasi energije dižu sa sunčeve površine, deponujući je visoko gore u koroni. To, međutim, ne razjašnjava da li se energija izgubila na putu.

Izvor: Blic

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar