Kategorija vesti: OrangeUrban vodič

Otvorena izložba „Izazov nemogućem“: Sprave Šri Činmoja obilaze svet

Izložba nesvakidašnjih sprava koje je koristio Šri Činmoj pri podizanju predmeta velikih težina otvorena je danas ispred UŠĆE Shopping Centra. Uvodnu reč na otvaranju izložbe dao je prof. dr Đorđe Stefanović, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, i autor brojnih dela o teoriji sporta:   

„Moderan način života nas tera da zaboravimo opšte poznatu izreku ‘U zdravom telu zdrav duh’. Sprave, koje nas okružuju, film koji ćemo imati prilike da pogledamo, kao i celokupna filozofija i način života Šri Činmoja, trebalo bi da nas podsete da je za velike fizičke napore i podvige potrebna pre svega duhovna snaga i mentalna izdrživost. Pozvao bih sve Beograđane, kao i one koji su u Beogradu samo usput, da izdvoje vreme i posete izložbu ispred UŠĆE Shopping Centra.”

Gosti na otvaranju izložbe bili su i Petar Čelik, pionir bodi-bildinga na prostorima bivše Jugoslavije, i Rade Savić, aktuelni svetski šampion u pauer liftingu. Postavka je praćena dokumentarnim filmom „Izazov nemogućem“ („Challenging Imposibility“) koji prati ove podvige i sadrži komentare legendi svetskog sporta, podizanja tegova i bodi-bildinga – Bila Perla, Frenka Zejna, Dena Lurije, Karla Luisa i drugih. Ovaj 30-minutni dokumentarac prvi put je predstavljen na prestižnom Tribeca Film Festivalu u Njujorku u aprilu 2011, i od tada je prikazan na više od 70 filmskih festivala u svetu i dobio nekoliko festivalskih nagrada. Film se usredsređuje na jedno veče u novembru 2004. godine kada je Šri Činmoj izveo na desetine teških podizanja pred publikom od nekoliko stotina ljudi, podigavši težine koje su u ukupnom zbiru iznosile više od 90.000 kilograma.

Postavka je otvorena do 8. juna, a ulaz na izložbu i projekciju filma je slobodan.

 

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar