Kategorija vesti: BlueGedžetiTechnolife

NVIDIA predstavlja svoj prvi integrisani Tegra LTE procesor

NVIDIA je danas predstavila svoj prvi potpuno integrisani 4G LTE mobilni procesor, NVIDIA Tegra 4i koji je značajno brži a duplo manji od najbližeg konkurenta.

Ranije poznat pod kodnim imenom “Project Grey”, Tegra 4i procesor sadrži 60 zasebnih NVIDIA GPU jezgara, četvorojezgrarni GPU baziran na najnovijem i najefikasnijem ARM jezgru R4 Cortex A9 procesoru, peto jezgro namenjeno za uštedu energije i verziju NVIDIA i500 LTE modema optimizovanog za integraciju. Rezultat je ekstremno energetski efikasan, kompaktan procesor visokih perfomansi koji omogućava pametnim telefonima perfomanse i mogućnosti koje su pre bile dostupne samo na skupim super telefonima.

“NVIDIA po prvi put isporučuje jedan, integrisani procesor koji pokreće sve glavne funkcije pametnog telefona”, izjavio je Phil Carmack, viši podpredsednik mobilnog poslovanja u kompaniji NVIDIA. “Tegra 4i telefoni će pružiti neverovatne računarske perfomanse, vodeće mogućnosti i izuzetno dug život baterije”. Novi 2.3GHz procesor Tegra 4i platforme je zajednički razvijen od strane kompanija ARM i NVIDIA i jedan je od najefikasnijih i najbržih procesora na tržištu.

“Tegra 4i je najnoviji SoC baziran na ARM Cortex A9 procesoru i demonstrira mogućnosti ARM-a i naših partnera da konstantno povećavaju perfomanse tehnologije i kreiraju uzbudljiva korisnička iskustva”, izjavio je Tom Cronk, izvršni podpredsednik i generalni menadžer odeljenja za procesore u kompaniji ARM. “ARM i NVIDIA su radili jako blisko kako bi još više optimizovali Cortex A9 procesor i povećali perfomanse i efikasnost na poljima kao što su “striming” i odziv u radu. Ovo je primer saradnje i inovacije koja omogućava tehnološkim rešenjima na ARM arhitekturi da predvode tržište kroz više generacija SoC rešenja”.

Koristeći istu arhitekturu grafičkih procesora kao Tegra 4 GPU, Tegra 4i sadrži pet puta više grafičkih jezgara u odnosu na Tegra 3 procesor za visok kvalitet grafike na nivou konzola u punoj 1080p rezoluciji. Takođe integriše optimizovanu verziju NVIDIA i500 softverski definisanog  radio modema koji pruža LTE mogućnosti i čini nadogradnju mreže i skalabilnost brzom i lakom.

“NVIDIA Tegra 4i po nekim naznakama značajno prevazilazi perfomanse vodećih integrisanih LTE čipova i takođe poseduje prednost u smislu integrisanog “soft” modema koji se može reprogramirati “over-the-air” kako bi podržao nove frekvencije i interfejse, nešto o čemu drugi proizvođači modema mogu samo da sanjaju”, izjavio je Stuart Robinson, direktor programa za komponente moblinih uređaja u firmi Strategy Analytics.

Mogućnosti kamere Tegra 4i mobilnog procesora uključuju NVIDIA Chimera računarsku foto arhitekturu koja je nedavno predstavljena uz Tegra 4 procesor. Pomenuta arhitektura omogućava mnoge napredne mogućnosti, uključujući prvi konstantno uključeni HDR, prvu “tap to track” funkcionalnost i prvu mogućnost za panorama fotografije sa HDR-om.

NVIDIA je takođe predstavila i svoju “Phoenix” referentnu platformu za pametne telefone bazirane na Tegra 4i procesoru kako bi demonstrirala svoje jedinstvene mobilne tehnologije. Phoenix je nacrt koji proizvođači mobilnih telefona mogu koristiti pri dizajniranju i proizvodnji budućih Tegra 4i pametnih telefona kako bi ih isporučili na tržište još brže.

Tegra 4i mobilni procesor će biti demonstriran na NVIDIA štandu C110 u hali 7 na MWC 2013 sajmu u Barseloni, Španiji tokom 25.-28. februara 2013.

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar