Kategorija vesti: Art ShowBlueZanimljivo

Neotpevana pesma u Kolarcu

U subotu 12. decembra 2015. godine u 20h u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine hor RTS-a će premijerno izvesti poslednje, nezavršeno delo Stevana Mokranjca, koje je, po ideji i na inicijativu agencije Scholz & Friends Beograd, završila naša poznata kompozitorka Aleksandra Vrebalov. Pod umetničkim vođstvom maestra Bojana Suđića, u sklopu posebno kreiranog celovečernjeg programa, biće izvedena i dela J.S. Baha, Barbera, Jejla, Lauridsena i Rajnbergera.

Jedne jesenje večeri 1914. godine, Stevan Mokranjac je započeo svoje poslednje delo, horsku kompoziciju po stihovima pesme Zimnji dani Jovana Jovanovića Zmaja.  Kompozicija je ostala nezavršena i potpuno nepoznata javnosti. 101 godinu kasnije, Aleksandra Vrebalov je oživela je zaboravljene note na osnovu jedinog sačuvanog prepisa originalne kompozicije.

Hor RTS-a počeo je sa radom 1939. godine kao kamerni ansambl sa 18 pevača kojim je rukovodio Milan Bajšanski. Tokom više od od sedam decenija postojanja pod rukovodstvom najeminentnijih dirigenata, hor RTS-a predstavlja najreprezentativniji horski ansambl u zemlji, koji kontinuirano neguje domaću horsku i vokalno-instrumentalnu muziku, kao i veoma široki repertoar dela iz svetske muzičke baštine.

Od 2005. Godine, na mestu šefa dirigenta hora i simfonijskog orkestra RTS-a, nalazi se maestro Bojan Suđić, pod čijim je umetničkim vođstvom hor RTS-a značajno proširio svoj repertoar, bivajući nagrađen za svoje interpretacije nagradama “Izvanredni zlatni beočug” i “Ansambl godine”.

Bojan Suđić deluje i kao izvršni i umetnički direktor Muzičke produkcije RTS, uz mesto redovnog profesora dirigovanja i orkestra na FMU u Beogradu. Nastupao je sa nekim od najznačajnijih svetskih orkestara i solista, a nalazio se na mestu prvog dirigenta Kraljevske opera u Stokholmu pre povratka u zemlju i preuzimanja sadašnjih funkcija.

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar