Kategorija vesti: GreenPorodica

Neka vas deca uhvate u ovim pozitivnim stvarima

Ako ste prestrašeni činjenicom da deca sve uče od vas, dobro došli u klub. Kada dete izgubi živce zbog sitnice, zapitajte se da li u toj reakciji vidite sebe. Ukoliko dopustite da vas deca “uhvate” dok radite ove pozitivne stvari, na njih će to sigurno ostaviti trajan i pozitivan utisak.

Pričate pozitivno o njima. Nikad ne znate kada slušaju. Pobrinite se da o njima pričate najlepše, kad god je to moguće.

Svađate se pravedno. Sasvim je normalno da se roditelji povremeno razilaze u mišljenjima. Zapamtite da treba da ostanete sabrani i svađati se pravedno i argumentovano. Naša deca od nas uče o ljubavi, suzbijanju besa i rešavanju problema. Bez pritisaka.

Pomirenje. Nije neobična situacija da se roditelji posvađaju pred decom, a onda se pomire iza zatvorenih vrata. Dobro je da deca učestvuju u pomirenju, naravno primerenom njihovim očima.

Ljubaznost. Nasmejte se, pokažite poštovanje kad pomažete strancu. Vama se to možda čini kao sitnica, ali deci daje veliku životnu lekciju.

Lepi maniri. Proveravate kako su vam prijatelji, šaljete cveće, ostavljate poruke podrške ili dajete “običan” kompliment – tako pokazujete koliko cenite ljude koje volite. Lepi maniri neće proći nezapaženo.

Govorite istinu (čak i ako je bolna). Vrlo lako upadamo u zamku pred decom i govorimo male “bele” laži. Velika je lekcija dopustiti im da nas vide kako se borimo s izgovaranjem istine, uprkos posledicama. Velike su šanse da će, kad odrastu, činiti isto.

Pokažite privrženost. Zagrljajima i osmehom u odnosu s partnerom dopustite deci da uče zdrave lekcije o ljubavi kod kuće.

Iskazujte zahvalnost. Uvažavanje malih stvari može imati velik uticaj. Neka iskazivanje zahvalnosti postane deo svakodnevice u vašem domu.

Porodica na prvom mestu. Bez obzira da li vaši roditelji trebaju posebnu brigu ili ne, dopustite deci da vide koliko ih volite i brinete o njima. Stavljajući porodicu na prvo mesto u našim životima, gradimo jake i trajne temelje za našu decu.

Pametno trošenje. Promišljena kupovina uči decu da postave prioritete i štede za teže dane.

Izvor: Lepota i zdravlje

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar