Kategorija vesti: BlueNauka

NASA i Gugl radiće na kvantnom kompjuteru

Kanadska kompanija “Di-vejv sistems” (D-Wave Systems), prva koja je objavila da nudi komercijalni kvantni kompjuter, objavila je danas da je prodala svoj drugi takav računar, “D-talas 2” (D-Wave Two system), vredan 10 miliona dolara.

Ugovor je sklopljen između Univerzitetskog udruženja za svemirska istraživanja (USRA) i “Di-vejva”. Američka kompanija “Gugl”, svemirska agencija NASA i USRA radiće zajedno na upotrebi kvantnog kompjutera, preneo je danas “Forbs”.

Portparol NASA-e je precizirao da svemirska agencija ne kupuje, niti iznajmljuje sistem, već da će ga koristiti zajedno sa “Guglom” i USRA-om. Sistem će biti instaliran u novoj laboraoriji, koja će biti smeštena u NASA-inom Istraživačkom centru “Ejms”. Kao bonus uz kupovinu, “Di-vejv” će obezbediti prateće usluge, poput održavanja. Kompanija takođe očekuje da će blisko sarađivati sa NASA-om, “Guglom” i USRA-om na sistemu.

-Očekujem saradnju. Neki naši naučnici, matematičari i kompjuterski stručnjaci radiće u Centru – rekao je za “Forbs” predsednik “D-vejva” za Sjedinjene Američke Države Bo Ivald.

Američki dnevnik je preneo da su partneri, pre sklapanja ugovora sa “Di-vejvom”, ispitali “D-talas 2” od 512 kubita (kvantnih bitova), i otkrili da su njegove karakteristike ispunile, te čak premašile očekivanja. Kada “Di-vejv” usavrši čip, kompjuter će biti nadograđen na sistem od 2.048 kubita. “Forbs” ukazuje da sistem “D-talas” nije “sveopšti” kompjuter kao PC. On je predviđen da rešava određene vrste probleme i za to koristi kvantne efekte.

Laboratorija u “Ejmsu” će koristiti sistem “D-talas” za niz aplikacija, ali će fokus biti na unapređenju algoritama koji se koriste za poboljšanje procesa učenja mašine i veštačke inteligencije. Takođe će se ispitati da li sistem može da optimizuje potragu za planetama van Sunčevog sistema. Iz “Gugla” su saopštili da će kvantni kompjuter pomoći stručnjacima da naprave efikasnije modele za široku upotrebu – od prepoznavanja govora do pretrage na internetu.

Prema ugovoru, USRA-i pripada 20 odsto upotrebe kompjutera. Istraživački timovi će se takmičiti da njihovi predlozi za korišćenje računara budu izabrani. Kada se selekcija obavi, moći će da besplatno koriste sistem.

 

Izvor: Blic

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar