Kategorija vesti: OrangeUrban vodič

Najava za izlozbu Ane Radojević

U utorak, 12. februara u Galeriji „Ikar“ održaće se otvaranje samostalne izložbe slika i grafika Ane Radojević. Iako je učestvovala na više samostalnih izložbi u glavnom gradu, ovo je prvo samostalno predstavljanje ove mlade umetnice beogradskoj publici gde će ona iskazati omaž čitavom svom razvojnom i likovnom obrazovnom putu.

U ikonografskom smislu, polazna tačka svih Aninih radova je čovek, njegovo okruženje, predmeti koje koristi i granice kojima stremi. Jasan početak ne determiniše neminovno i ishod; umetnica istražuje, upoređuje i modifikuje realnost, kad-kad ostajući u njenom domenu, a još češće ponirući u potpuno apstraktne dimenzije. Tako slojevito ili sukcesivno raščlanjavanje ili slaganje elemenata gotovo mozaički oblikuje sliku, čineći je potpuno modernom celinom.

Radovi iz ove serije istražuju kombinacije i simboličke odnose animalnih i antropomorfnih elemenata sa jedne, kao i odnos jasnih, geometrijskih konstrukcija prema pastuozno tretiranim teksturama sa druge strane. Spajanje apstrakcije i figuracije, enformelistički slikanih površina i jasnih, čistih geometrijskih oblika predstavlja različite ljudske suprostavljene osobine, nežnost i grubost, snaga i slabost. Kroz radove se prožima i skulptura, sa ciljem da posmatraču približi i materijalizuje prikazane motive, tako da trodiomenzionalne forme proizilaze iz dvodimenzionalnosti slika na platnu i stapaju se s njima, suprotstavljenim stranama, strogoj geometriji i erupciji eksplozivno zvučnih boja, koje ta geometrija nije uspela da obuzda, nego ih prožima i zajedno sa njima čini zatvorenu celinu. Takođe, ispituju odnos između različito tretiranih površina i različitih motiva (realno-apstraktno), njihovim razlikama i uzajamnom dijalogu u okviru celine.

Ana Radojević rođena je 28. 08. 1988. u Arilju. Završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Konzervacija i restauracija slike. Član je ULUS-a. Učestvovala je na brojnim grupnim i izložbama i jednoj samostalnoj. Živi i radi u Beogradu.

Svečano otvaranje izložbe će biti održano u Galeriji „Ikar“, Štrosmajerova 3 u Zemunu sa početkom u 19 časova. Izložba će biti otvorena do 20. februara, a radno vreme Galerije je radnim danima od 14-18 h, nedeljom i subotom galerija ne radi.

http://anaradojevic.wordpress.com/

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar