Kategorija vesti: GreenPorodica

Muškarci bez dece depresivniji su od žena koje nemaju potomstvo

Muškarci bez potomstva verovatnije će patiti od veće depresije nego žene koje nemaju dece. Britanski istraživači su otkrili da muškarci priželjkuju decu jednako kao žene a ukoliko se ne ostvare kao očevi osećaju se depresivnije, izolovanije, tužnije i više su ljuti od žena. Istraživanje koje je predstavljeno na godišnjoj konferenciji Britanskog udruženja sociologa otkrilo je i različite uticaje na muškarce i žene koji žele decu. Žene bez dece će pre da navedu ličnu želju i biološku potrebu kao motiv za potomstvo, a muškarci kulturni, društveni i porodični pritisak. 

Robin Hedli, sa Univerziteta u Kiliju, otkrio je da 59 odsto muškaraca i 63 odsto žena žele decu. Među njima, polovina muškaraca i 27 odsto žena se zbog toga oseća izolovano. 56% muškaraca osetilo je tugu, a 38% je bilo depresivno. Sa druge strane, 43% žena je bilo tužno a 27% depresivno. Nijedan muškarac nije osetio krivicu jer nema dece, dok je 16% žena priznalo da ih grize savest zbog toga.

– Potreba muškaraca za očinstvom je veoma slabo istražena. Moja studija je pokazala da među ljudima bez dece postoji sličan nivo želje za roditeljstvom bez obzira na pol, ali da muškraci osećaju više gneva, depresije, tuge, ljubomore i izolacijeod žena- kaže Hedli. To dovodi u pitanje uvreženo mišljenje da žene generalno više priželjkuju decu od muškaraca i da im je teže nego muškarcima ako se ne ostvare kao roditelji.

U istraživanju je učestvovalo 27 muškaraca i 81 žena između 20 i 66 godina. Neki muškarci su priznali da je stid bio glavni faktor što nisu razvili veze sa ženama koje bi dovele do zasnivanja porodice.

 

Izvor: Blic-Žena

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar