Kategorija vesti: BlueNauka

Konačno: Danski naučnici na korak od leka protiv HIV

Danski naučnici veruju da će “u roku od nekoliko meseci” doći do revolucionarnog pomaka u pronalaženju leka za virus HIV-a, koji uzrokuje sidu, piše “Telegraph”, prenosi hrvatski portal “Index”. Trenutno vrše kliničke testove kako bi ispitali novu “strategiju”, tokom koje je virus HIV-a odvojen od ljudske DNK i trajno uništen imunološkim sistemom. 

Naučnici, takođe, očekuju da će rezultati pokazati da je lek pogodan za masovnu distribuciju i prilagođen svakom džepu, ukoliko to bude moguće. U laboratorijskim ispitivanjima nova tehnika se pokazala toliko uspešnom da je danski Istraživački savet u januaru naučnom timu dodelio 12 miliona danskih kruna (1,6 miliona eura) za dalja istraživanja na ljudima, koja su trenutno u toku.

Kako kaže član istraživačkog tima, dr. Ole Sogard, prvi rezultati su obećavajući.

– Skoro sam u potpunosti siguran da ćemo biti uspešni. Izazov je da navedemo pacijentov imunološki sistem da prepozna virus i uništi ga. To zavisi od snage i osetljivosti imunološkog sistema – kazao je.

– Kada izlečimo prvog pacijenta na ovaj način, to će biti spektakularan trenutak – kaže dr. John Frater, član tima.

Sada, s modernim lekovima, pacijent može živeti normalno i dočekati starost uz ograničene sporedne efekte. Međutim, ukoliko se prestane s uzimanjem lekova, “rezervoari” HIV-a se aktiviraju i počinju proizvoditi više virusa. Otkriće novog leka oslobodilo bi pacijente od potrebe da stalno uzimaju lekove, a zdravstvene službe uštedele bi milijarde evra.

Dok danski naučnici navode da su veoma blizu otkriću leka, mediji danas podsećaju na priču o prvom izlečenju bebe od HIV-a ranije ove godine.

 

Izvor: 24sata

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar