Friday, April 19, 2024
HomeGreenKoje je najzagađenije mesto u vašoj kuhinji?

Koje je najzagađenije mesto u vašoj kuhinji?

Kada sledeći put otvorite frižider da biste izvadili paradajz ili zelenu salatu, možda ćete poželeti da ih bolje operete. Istraživanje organizacije NSF Internešnel, sa sedištem u En Arboru (Mičigen), otkriva da u fioci za povrće u frižideru ima možda najviše bakterija i gljivica.
– Većina ljudi i ne pomišlja da povrće može da bude toliko problematično- kaže Liza Jakas, mikrobiolog i rukovodilac Programa za certificiranje domaćih prehrambenih proizvoda organizacije NSF Internešnel. Ona preporučuje pranje fioka toplom vodom i tečnim deterdžentom, uz dodatak sode-bikarbone.
Nakon što je 2011. utvrđeno da je kuhinja najzagađenije mesto u kući, mikrobiolozi su analizirali rezultate posle pranja 14 uobičajenih kuhinjskih aparata i predmeta u 20 porodica u Mičigenu. Tom prilikom su proveravali da li na njima ima bakterija, kao što su ešerihija koli, salmonela i listerija, buđi i kvasaca. Centar za kontrolu bolesti procenjuje da se svake godine 48 miliona ljudi razboli, a 3.000 umre od trovanja hranom, pri čemu su u najvećoj opasnosti deca, stariji i osobe sa slabim imunitetom.

  • Većina roditelja smatra da je mikrotalasna pećnica najzagađenija, ali zbog njene glatke površine bakterije se u njoj teško razmnožavaju.
  • Istraživanje je pokazalo da je nož blendera veliki rasadnik bakterija. Većina ljudi nije spremna da odvoji vreme kako bi oprala svaki deo aparata posebno, te su oni zbog toga masni i prljavi.
  • Otvarač za konzerve je takođe problematičan. Ljudi ih obično nakon upotrebe samo ubace fioku. Liza Jakas ističe da na njima mogu da se nagomilaju i osuše čestice hrane i savetuje da se otvarač opere sunđerom posle svake upotrebe.
  • Na gumenim špatulama za testo takođe se gomilaju klice. Zbog toga posle upotrebe treba skinuti gumeni deo sa drške i dobro ga oprati. Ipak, nemojte da paničite ako vam kuhinja nije besprekorno čista.

– Ne želimo da plašimo ljude- objašnjava Liza Jakas i preporučuje redovno održavanje nakon detaljnog čišćenja najzaprljanijih površina.
 
Izvor: Blic-Žena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!