Thursday, April 25, 2024
HomeGreenKako da koristite sireve?

Kako da koristite sireve?

Iako neki kažu da sir utiče na zakrečenje arterija, da je kaloričan i dodaje kilograme, to ne znači da ga ne treba uopšte jesti. Sir je i dobar izvor kvalitetnih proteina, kalcijuma, fosfora. Evo kako da najbolje koristite prednosti i određene vrste sireva.
FETA SIR

  • Ključni sastojak grčke kuhinje, feta sir ima manje masti i kalorija od većine drugih vrsta sira. U 30 grama feta sira, što je sasvim dovoljno za porciju grčke salate, ima 4 grama proteina i samo 74 kalorije. Možete ga dodati i u čorbe, a dobre se slaže i sa krompirima ili jagodama, pa i lubenicom – kaže Natali Kain-Biš, docent na predmetu ishrana i dijetetika na Kent stejt univerzitetu.

MOCARELA

  • Ovo je omiljeni dečji sir, a vole ga i odrasli. Mocarela od delimično obranog mleka sadrži manje kalorija, a i dalje je bogata proteinima. Mocarela je zgodan sir da ga ponesete na posao i pojedete kao zdravu užinu, možete da koristiti za pravljenje preliva za paste ili u sendviču.

PARMEZAN

  • Parmezan je dobar izbor jer je dovoljno samo malo ovog sira da obogati svako jelo. Sadrži malo kalorija, ali je bogat natrijumom pa ga umereno jedite. Možete ga narendati u salatu ili pojesti mali komad uz jabuku ili krušku. Naravno, on je neizbežan sastojak paste i pice.

EMENTALER

  • Ementaler, popularni švajcarski sir, je još jedan sir jakog. Postoje brojne vrste ovog sira, pa tako i one sa malim procentom natrijuma ili masti, što vam omogućava da pronađete verziju koja odgovara vašim dijetetskim potrebama. Kao i tvrd sir, ementaler je bogatiji fosforom od gotovo svih mekih sireva. Dodajte krišku ementalera u sendvič ili ga narendajte preko kajgane ili jajeta na oko. Kockice ovog sira su odlična užina, posebno uz neko voće umesto krekera.

ŠVAPSKI SIR

  • Ovaj sir je bogat proteinima, upotreba mu je raznovrsna, a postoje i verzije sa manje masti koje se preporučuju. Ovaj sir možete da jedete gotovo sa svim namirnicama, slaže se uz povrće, ali i voće. Ovaj sir je i sastavni deo nekih kolača.

MASKARPONE

  • To je sveži meki sir od kravljeg mleka izrazito mlečno bele boje i svilenkasto kremaste strukture. Prema nekima, maskarpone uopšte ne pripada porodici sireva jer mu je proizvodnja sličnija procesu dobijanja jogurta. Sadrži visoki procenat masti, čak oko 75 odsto. Najčešće se koristi u pripremi mnogih vrhunskih italijanskih dezerata poput tiramisua, zabaglionea i različitih krema, različitih slatkih jela, kremastih kolača i torti od sira. Odličan je i uz jagode ili šumsko voće, a uz dodatak finog likera, kakaoa ili kafe pretvara se u pravi dekadentni dezert.

 
Izvor: Blic-Žena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!