Kategorija vesti: OrangeUrban vodič

„Julije Cezar“ 27. aprila zatvara prvu opersku sezonu u „Cineplexx-u“

Prva sezona direktnih prenosa iz Metropolitena u bioskopu „Cineplexx Delta City“ u Beogradu završiće se Hendlovom operom „Julije Cezar“, 27. aprila u 18 časova. Ovo će biti poslednji prenos u sezoni 2012/2013., koju je činilo ukupno 12 operskih naslova. 

Kao reditelj opere potpisuje se Dejvid Mekvikar, kome će „Julije Cezar“ biti drugo ostvarenje u ovoj Metropolitenovoj sezoni. U nameri da istakne glavne teme – ljubav i rat – reditelj u dinamičnom izvođenju spaja elemente baroknog pozorišta i britanskog imperijalizma u 19. veku. Naslovnu ulogu, imperatora Cezara, tumači Dejvid Danijels. Kleopatru izvodi Natali Disej, dok su u ostalim ulogama Alis Kut, Patriša Bardon, Kristof Dumo i Gvido Lokonzolo.

Tokom sezone 2012/2013. posetioci bioskopa „Cineplexx“, poštovaoci opere, uživali su u grandioznim scenografijama Metropolitenove scene i bogatim kostimima, dok su se na velikom platnu smenjivale najpoznatije opere: „Aida“, „Rigoleto“, „Bal pod maskama“, „Ljubavni napitak“, „Otelo“, ali i retko izvođene: „Titovo milosrđe“, „Parsifal“, „Trojanci“ i „Marija Stjuart“.

Na velikom platnu našle su se i dve premijere – „Frančeska da Rimini“ i „Bura“. Posetioci opere u bioskopu slušali su najtraženije operske pevače današnjice: Anu Netrebko, Elinu Garanču, Roberta Alanju, Jonasa Kafmana, Marijuša Kvjecjena, Rene Fleming i mnoge druge. Najviše interesovanja izazvala je Verdijeva opera „Rigoleto“, u potpuno novoj modernoj produkciji, u kojoj je naslovnu ulogu pevao slavni srpski bariton Željko Lučić.

Početak naredne sezone direktnih prenosa očekuje se početkom oktobra ove godine i obuhvatiće 10 opera, o čemu će uskoro biti više informacija.

 

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar