Thursday, April 25, 2024
HomeGreenJaja su jedna od najzdravijih namirnica

Jaja su jedna od najzdravijih namirnica


Uskršnji praznici su prošli, ali ne zalihe kuvanih jaja na koja su domaćice utrošile obilje vremena da ih ofarbaju i podele ukućanima i prijateljima.
Jaja koja se nakon Uskrsa dugo „vuku“ po kući smatraju se često nezdravim jer utiču na povećanje masnoće u krvi, pa ih zbog toga mnogi izbegavaju. Međutim, najnovija istraživanja pokazala su da ograničena upotreba jaja ne samo da ne izaziva holesterol već i pomaže u njegovom snižavanju.
Nutricionisti kažu da su jaja jedna od najhranljivijih namirnica, a za maksimalan efekat preporučuje se jedno dnevno. Jaja, iako imaju malo kalorija, bogat su izvor proteina i puna su važnih sastojaka, posebno vitamina D, B12 i selena. Takođe, jaja su od svih izvora proteina najbogatija zbog svoje kombinacije aminokiselina koja je ključna za razvoj dece i adolescenata. Visok nivo antioksidanasa pronađenih u jajima znači da pomažu i u sprečavanju razvoja očnih bolesti.
Jaja bi posebno trebalo da jedu mlađe osobe, osobe koje ne piju mleko, kao i one koje previše uživaju u mesu, preporučuju stručnjaci. Pokazalo se takođe da jaje za doručak odlično zasićuje, pa je i to ključ uspeha za vitku figuru. Značajan je i podatak da se u jajima nalazi važna količina vitamina D, koji je prema novim saznanjima izuzetno važan u jačanju imuniteta i prevenciji raznih bolesti, u prvom redu gripa i raka, a samo jedno jaje sadrži 20 posto dnevnih potreba za vitaminom D. Jaja takođe igraju važnu ulogu u gubitku kilograma, a ono srednje veličine ima samo 80 kalorija. Istraživanje je pokazalo i da konzumiranje jednog ili dva jaja dnevno kod većine ljudi ne povećava ukupan nivo holesterola.
Kada je reč o povišenom nivou ukupnog holesterola u krvi, stručnjaci smatraju da genetika igra značajnu ulogu. Dakle, jedite slobodno sve namirnice bogate holesterolom, ali u umerenim količinama. Pravi neprijatelji su zasićene masti životinjskog porekla, koje imaju četiri puta veću sposobnost da povećaju nivo holesterola nego jaja. Jaja su više korisna nego štetna. Istina je da jedno jaje sadrži oko 300 mg holesterola, ali ono sadrži i lecitin koji suzbija dejstvo holesterola i pospešuje njegovu eliminaciju iz organizma. Ako imate visok nivo holesterola, jedite jaja jednom nedeljno, ali sa povrćem, jer ono usporava njegovu apsorpciju.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!