Kategorija vesti: Art ShowOrangeUrban vodič

Izložba “Cuatro gatos” u New Moment Galeriji Ideja

U utorak, 10. septembra u New Moment Galeriji Ideja u Hilandarskoj 14. otvorena je izložba najvećih španskih majstora: Pabla Pikasa, Salvadora Dalija, Huana Miroa i Antoni Tapiesa, pod nazivom Cuatro gatos – Četiri mačora. Na izložbi je po prvi put u Beogradu prikazano preko 50 originalnih grafičkih radova ovih autora.    

Izložba Cuatro gatos predstavlja grafiku kao medij jednih od najznačajnijih umetnika savremenog doba. Izobor dela je sačinjen od strane kolekcionara Lazar i Žive Vujić iz Ljubljane, koij su ujedno i vlasnici svih grafika. Sva četvorica umetnika izuzetno su plodonosni i stvorili su veoma značajne grafičke opuse. Upravo zbog same tehnologije grafičkog pristupa koji stvaraoca tera ka disciplinovanijem i promišljenijem umetničkom gestu, grafika jeste za posmatrača naročito zanimljiva, jer predstavlja karakter samog umetnika u pročišćenom obliku.

Naime, umetnik na grafičku ploču ili litografski kamen nanosi svoj najličniji rukopis pošto je usek u ploču ili potez na litografskom kamenu nepopravljiv i večit a, istovremeno i zapis božanstvenog trenutka najčistijeg stvaralačkog napona. Na izložbi će biti predstavljeni i radovi iz Pikasovog poslednjeg razdoblja kada mu je grafička ploča služila poput dnevnih zapisivanja meditacija starca uz večitu lepotu ženskog tela i erosa.

Dela najvećih španskih majstora, posetioci New Moment galerije će imati priliku da vide u periodu od mesec dana, od 10. septembra do 10. oktobra, koliko traje izložba. Jedan od glavnih prijatelja izložbe je kompanija Raiffeisen bank.

U New Moment Galeriji Ideja već godinama se izlažu dela najvećih domaćih i stranih umetnika poput Helmut Newton-a, Tom Phillips-a, ADC NY, dela Warhol-a, Wesselman-a …, a Izložba Cuatro gatos, predstavlja još jedan poklon New Moment Galerije gradu Beogradu i njegovoj kulturnoj sceni. Jedan deo kolekcije je prodajnog karaktera, svi zainteresovani mogu da kontaktiraju New Moment Galeriju Ideja.

Ulaz na izložbu je slobodan za sve posetioce!

Zašto Cuatro gatos – Četiri mačora? Izložba je dobila ime po čuvenom kafiću u Barseloni – Cuatro gatos (Els Quatre Gats) poznatom po tome što su se u njemu okupljala najveća umetnička imena s početka XX veka, a pre svih Picasso. Mesto je otvoreno 1897. Godine I smatra se centrom modernizma katalonske prestonice.

 

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar