Kategorija vesti: BlueTechnolife

Indijski nacionalni svemirski program koristi NVIDIA superračunar

Kompanija NVIDIA je objavila da SAGA sistem, najmoćniji superračunar Indijei trenutno 85. superračunar na listi Top500 koja je objavljena preključe koristi NVIDIA GPU- ove kako bi dramatično ubrzao dizajn i analizu vozila za dostavu koja su kritična za svemirski program nacije.

Razvijen od strane Indijske svemirske istraživačke organizacije (IRSO), jedne od šest najvećih agencija za istraživanje svemira na svetu, SAGA superračunar se koristi za baratanje kompleksnim aeronautičkim problemima. Uz pomoć 640 NVIDIA Tesla GPU-ova i 394 teraflopsa  “peak” perfomansi, SAGA omogućava ISRO-u da ubrzaju i unaprede dizajn i analizu kako novih tako i postojećih vozila za lansiranje satelita omogućavajući kompleksne i tačne simulacije dizajna.

“GPU-ovi su nam omogućili da skratimo vreme koje nam je potrebno za stvaranje, simulaciju i proveru novog dizajna vozila za lansiranje sa nedelja na dane, dok u isto vreme dramatično povećavamo kvalitet i izdržljivost dizajna”, izjavili su izvori iz ISRO-a. “Ovaj nivo superračunarskih perfomansi je napravio veliku razliku u našem svemirskom programu omogućavajući nam da konstantno poboljšavamo naše mogućnosti predviđanja.”

ISRO koristi SAGA sistem i PARAS-3D aplikaciju kako bi pokrenuli računarski zahtevne i detaljne proračune dinamike fluida (CFD) u simulacijama koje optimizuju dizajn vozila za lansiranje i povećavaju perfomanse pod velikim brojem uslova. Sa GPU-ovima ISRO ima mogućnost da izvrši kompleksnije simulacije 7-8 puta brže nego sa sistemima baziranim isključivo na CPU-ovima, skraćujući tako vreme koje je potrebno za kreiranje, testiranje i finalizaciju novog dizajna isto toliko puta. Uz to, gušće raspoređena snaga u GPU baziranom sistemu omogućava bolju skalabilnost aplikacije i time smanjuje investiciju u samo komunikacionu infrastrukturu.

“Indijska vlada je uskočila u globalnu trku superračunara na bitan način sa svojom nedavnom investicijom od 1 milijarde dolara kako bi se sagradila mreža superračunara “petascale” klase sledeće generacije širom zemlje”, izjavio je Sumit Gupta, viši direktor Tesla poslovanja u kompaniji NVIDIA. “Indija se pridružuje Americi, Kini, Nemačkoj, Japanu, Rusiji i drugim vodećim nacijama koje primenjuju superračunarske resurse kako bi rešili neke od svetski najbitnijih računarskih, naučnih i inženjerskih problema.”

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar