Kategorija vesti: GreenPorodica

Fizička aktivnost kao prednost za zdravlje dece

Sve je više dece koja najveći deo svog slobodnog vremena provode sedeći ispred televizora, ali nije sedenje ono što šteti njihovom zdravlju, već nedostatak fizičkih aktivnosti, pokazuju studije.

Naime, grupa engleskih naučnika proučavala je decu starosti od 4 do 18 godina i otkrila da smanjenje broja sati koje deca provode sedeći i bavljenje fizčkom aktivnošću umesto toga, može da poboljša rad srca i metabolizma.

Ankete među decom u tom uzrastu pokazale su da deca provode samo oko 30 minuta dnevno u umerenoj do intenzivnoj fizičkoj aktivnosti, dok je prosečno vreme provedeno u sedenju skoro šest sati dnoveno.

Vreme provedeno u umerenoj fizičkoj aktivnosti bilo je značajno povezano sa poboljšanjima u oblasti rada srca i metabolizma – obimu struka, sistoličkom krvnom pritisku, trigliceridima, HDL holesterolu i insulinu – bez obzira na pol, starost, vreme merenja, vreme provedeno u sedenju i obim struka.

Nakon merenja svih nivoa fizičke aktvnosti, ustanovljeno je da vreme provedeno u sedenju nije povezano sa dobijenim rezultatima.

Učešće u umerenoj do intenzivnoj fizičkoj aktivnosti povezano je sa smanjenjem faktora rizika bez obzira na vreme provedeno u sedenju, mada je razlika između niskog i visokog nivoa fizičke aktivnosti bila najveća među učesnicima koji najmanje vremena provode sedeći.

Izvor: Lepota i zdravlje

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar