Kategorija vesti: OrangeUrban vodič

„Esmeralda” umesto „Posvećenja proleća”

Balet „Posvećenje proleća“, čija je premijera u Boljšoj teatru bila zakazana u martu i koji je 31. marta trebalo da se prenosi u bioskopima širom sveta, pa tako i u „Cineplexx-u“ u Beogradu i Kragujevcu i „Vilin Grad“ u Nišu, otkazan je zbog daljeg oporavka umetničkog direktora Boljšoja, Sergeja Filina, kome je u januaru bačena kiselina u lice.

Umesto prenosa, posetioci bioskopa „Cineplexx“ i „Vilin Grad“ će 31. marta u 17 časova moći da gledaju balet „Esmeralda“, snimlljen 2011. u ovom prestžnom teatru. Ulaznice po ceni od 750 dinara su u prodaji. Posetioci bioskopa „Cineplexx“ koji su već kupili karte za „Posvećenje proleća“ imaće mogućnost da ih vrate, da ih zamene za ovaj balet sa povraćajem novčane razlike u ceni direktnih prenosa i snimaka ili da ostvare popust za direktan prenos baleta „Romeo i Julija“, koji će biti 12. maja. Rezervacije mesta će važiti i za balet „Esmeralda“.

Inspirisana poznatim romanom Viktora Igoa „Bogoridičina crkva u Parizu“, „Esmeralda“ je premijerno izvedena 1844. godine u Londonu. Koreografiju za Boljšoj 1886. godine  uradio je Marijus Petipa, na muziku Čezarea Punjija. Današnja verzija je koreografija Jurija Burlake i Vasilija Medvedeva i prvi put je u Boljšoju izvedena u decembru 2009. godine. Naslovnu ulogu igra prvakinja Boljšoja Marija Aleksandrova, koju su posetioci bioskopa „Cineplexx“ već upoznali kao Gamzati u nedavnom prenosu baleta „Bajadera“, a Febusa od Šatopera izvodi prvak baleta Ruslan Skvorcov, domaćoj bioskopskoj publici, takođe, poznat kao lord Vilson u baletu „Faraonova kći“. Na sceni će zaigrati  prvi solista Denis Savin i prvakinja Ekaterina Krisanova, pod muzičkim rukovodstvom čuvenog dirigenta Pavela Kliničeva.

Više informacija o baletu može se naći na veb adresi opera.cineplexx.rs. „Esmeralda” umesto „Posvećenja proleća”

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar