Kategorija vesti: OrangeUrban vodič

Balet „Bajadera“ iz Boljšoja uživo u Cineplexx-u 27. januara

Balet „Bajadera“ direktno će se prenositi iz Boljšoj teatra u bioskopima „Cineplexx Delta City“ u Beogradu i „Cineplexx Kragujevac Plaza“ u Kragujevcu 27. januara od 16 časova.

Naslovnu ulogu, bajaderu Nikiju, igra primabalerina Svetlana Zaharova, koju su posetioci bioskopa „Cineplexx“ već imali prilike da vide na velikom platnu u baletu „Faraonova kći“, koji je otvorio sezonu direktnih prenosa u ovim bioskopima. Bajaderinu ljubav igraće vodeći solista Boljšoja Vladislav Lantratov, dok će njenu suparnicu izvoditi prvakinja Marija Aleksandrova.

BAJADERA, Balet u tri čina

  • Nedelja, 27. januar 2013. u 16:00
  • Trajanje: 3 sata i 30 minuta (uz dve pauze)
  • Libreto: Marius PETIPA i Sergej KHUDEKOV
  • Koreografija: Marius PETIPA
  • Muzika : Ludwig MINKUS
  • Nova scenska verzija: Jurij GRIGOROVIČ
  • Korišćeni delovi produkcija: Vakhtang ČABUKIANI, Nikolai ZUBKOVSKI, Konstantin SERGEJEV
  • Dirigent: Alexander Kopylov, Orkestar Državnog akademskog Boljšoj teatra
  • Izvođači:, Nikija – Svetlana Zakharova, Radža – Alexei Loparevich, Gamzati – Maria Alexandrova, Solor – Vladislav Lantratov, Braman – Andrei Sitnikov

SINOPSIS: Solor i njegovi ratnici su u lovu. Pre nego što uđu u šumu, Solor preko fakira dogovara večernji susret s bajaderom (hramskom plesačicom) Nikijom. Kad se sretnu, Solor i Nikija zaklinju se na večnu ljubav. Oni ne znaju da ih je čuo veliki sveštenik Braman, koji je zaljubljen u Nikiju. Braman odlučuje da se osveti. Juri kod Radže da mu otkrije tajnu, budući da je Radža odabrao Solora za verenika svoje kćeri Gamzati. Ne znajući za taj dogovor, Nikija pristaje da pleše na vereničkoj svečanosti Radžine kćeri.

Ljubomorni Braman – u želji da ubije Solora i prisvoji Nikiju – otkriva Radži kako je Solor svoje srce obećao Nikiji. Ali Radža, umesto da svoj bes usmeri prema Soloru, odlučuje da Nikija mora umreti. Gamzati, koja je čula plan svoga oca, poziva Nikiju u palatu i pokušava da je nagovori da se odrekne svoje ljubavi. U napadu besa, Nikija podiže bodež u nameri da ubije Gamzati. U poslednjem trenu se zaustavlja i beži prestravljena onim što je umalo učinila. Kao i njen otac, i Gamzati se zaklinje da bajadera mora umreti…

ISTORIJA: Znamenito delo Mariusa Petipe Bajadera je prvi put izvedeno godine 1877. u carskom kamenom teatru Boljšoj u Sent Petersburgu. U raskošnoj predstavi dočarana je tajnovita Indija i nemoguća ljubav dvorske plesačice (bajadere) Nikije i ratnika Solora. Deo pod nazivom Carstvo senki jedna je od najpoznatijih scena klasičnog baleta uopšte i jedan od prvih primera apstraktnog baleta. Iako je Bajadera kapitalno delo ruske škole, na Zapadu je dugo vremena bila nepoznata.

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar