Tuesday, March 19, 2024
HomeOrangePutovanja/TurizamSuza Evrope, najatraktivnija za Rafting u Evropi

Suza Evrope, najatraktivnija za Rafting u Evropi

Tara, najlepša i najbistrija planinska reka u Crnoj Gori, nazvana „Suza Evrope“. Izvire ispod Komova (1250m nadmorske visine) i tekući kanjonom 146 km do Šćepan Polja (na 433m nadmorske visine) sa rekom Pivom pravi Drinu, jednu od najdužih i vodom najbogatijih reka jugoistočne Evrope.

U celom toku voda iz reke se može slobodno piti.

 

Reka Tara

Rafting Tara
Rafting Tara

Kanjon reke Tare je dubok 1.333 m što ga čini najdubljim u Evropi, a drugim u svetu, posle kanjona reke Kolorado. Sama Tara je dugačka 146,4 km, sa prosečnim padom 4,5 m/km. Veći deo reke Tare (uključujući njen kanjon) je pod UNESKO-vom zaštitom kao deo Nacionalnog parka Durmitor. Ova reka je idealna za splavarenje, rafting i ribolov, a naj atraktivniji deo za rafting je poslednjih 25 km rečng toka , jer tu postoji preko 23 brzaka koji nikoga neostavljaju ravnodušne.
Rafting Tarom može biti izuztno opasan u proleće, tačnije u mesecu Aprilu, jer se tada polako topi sneg sa Durmitora i tom prilikom se pune podzemne pećine i jezerca koja se slivaju u Taru. U tom periodu rafting je opasan zbog višlljeg vodostaja i jače bujice koja uliva poštovanje i iskusnim skiperima. Tom prilikom valja posetiti kanjon i videti fantastične prizore slivanja svih tih potočića, jezerca i pećina , u samom kanjonu Tare. Ako se prebroje pećine u kanjonu, može se pogledati više od 80 interesantnih pećina, što je broj vredan divljenja.

Tara je ocenjena klasom 3-4. Skala stavlja reku Taru na vrh liste najuzbudljivijih reka zajedno sa Koloradom i rekom Zambezi.

Rafting Tarom u organizaciji ili samostalno

Bilo da krenete u sopstvenoj režiji ili u organizaciji neke od brojnih agencija najverovatnije će vam stacionarna tačka biti u nekom od kampova, Rafting Tara klubova, koji se nalaze u okolini oko Foče. Takodje zadnjih godina popularni su i Auto Kampovi, koji vam nude smeštaj u Bungalovima, šatorima ili smeštaj za vaše vozilo i vaš šator.
Svi gosti dobijaju rafting opremu koja uključuje kacige, neoprenska odela i obuću, sigurnosne prsluke i vesla. Za jednodnevni rafting, se  bira najatraktivniji deo kanjona Tare u dužini od 21 km od Brštanovice do Bastasa sa preko 20 od ukupno 50-tak bukova, obično se kreće iz kampa oko 10h. „Ide“ se džipovima. Prelazi se granični prelaz između BiH i Crne Gore (kod Šćepan-polja, mesta spajanja Pive i Tare u Drinu). Obavezno spremiti pasoš. Dalje, put nastavlja gudurama kanjona Tare.
Na Brštanovicu se vrše poslednje pripreme i provera opreme.  Skiper vam daje bitna upustve pre nego što se prione čamac u vodu. Obaveza je svakoga u čamcu, da se zakači nogom za kanape koji se nalazi na dnu čamca, kako nebi ispao prilikom prolaska brzaka. Takodje veoma je bitno da svi u čamcu rade, čak iako su deca, dobiće svoje zaduženje od Skipera koji su tu da bi osigurali dobru i bezbednu vožnju.  Kada se biraju skiperi za čamac obavezno treba proveriti da li skiper ima licencu izdatu od IRF-a (Međunarodna rafting federacija).
Kako budete prolazili imaćete sve veću želju da stanete i da fotografišete fantastičnu prirodu, vodopade, ali i bukove koji će vas ostaviti bez daha.
Prvi na redu je buk Brštanovica koji je najduži na Tari (2 km), slede Borovi, po mnogo čemu najatraktivniji na celom putovanju. Dalje Vas očekuje buk Ćelije a nakon njega Gornji i Donji Vjerinovića bukovi koji na Tari imaju najveći pad. Posle njih sledi mirniji tok Tara i uskoro se pristiže do mesta Uzlup. Samo mesto uzulp je poznato po ostatcima brane za balvane, još iz perioda dok se Tarom transportovala drvena građa.
Do Šćepan polja se prelazi još 5-6 manjih bukova a zatim se tu Tara spaja sa Pivom. Odatle se ide mirnijom Drinom sve do mesta iskrcavanja u blizini kampova.
Veliki broj rafting klubova Vam nudi i više od samog raftinga. U ponudi su uglavnom izleti poput : obilazak jedine evropske prašume Perućice, obilazak glečerskih jezera Zelengore,  obilazak Maglića, poseta i šetnje kroz Nacionalni park Durmitor, Obilazak kanjona reke Pive i Pivsko jezero uz nezaobilaznz branu (HE) Mratinje kao i Pivski manastir.
Često se mogu iznajmiti i konji, tako da ljubitelji jahanja neće ostati uskraćeni iskustvu jahanja na svežem planinsko vazduhu.

Nikolic Malisa
Nikolic Malisahttp://wwww.automotoworld.info
Samostalni pisac sa osvrtom na informatiku, arhitektura, auto industriju kao i obnovljivu energiju. Konstantno ucejne i usavrsavanje sebe i drugih su njegov moto.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!