Tuesday, March 19, 2024
HomeBlueDa li ste znali da zbog stresa slabije pamtimo?

Da li ste znali da zbog stresa slabije pamtimo?

Istraživanja su pokazala da su problemi sa pamćenjem nakon stresnih situacija direktno povezani sa upalom i sistemom imuniteta, a ne oštećenjem mozga.

stres utice na pamcenje Hronični stres i dugoročna uznemirenost štetni su za memoriju i pamćenje, potvrdili su američki naučnici. Kada smo pod velikim stresom duži vremenski period, to može da dovede čak i do upalnih procesa u mozgu, gubitka pamćenja, a povezuje se i sa Alchajmerovom bolešću.
Naučnici su zaključili da su problemi sa pamćenjem nakon stresne situacije direktno povezani sa upalom i sistemom imuniteta, a ne oštećenjem mozga.
“U periodima krize, nadbubrežne žlezde luče adrenalin i kortizol. Hormon stresa preusmerava šećer u krvi ka mišićima, pa se tako smanjuje količina glukoze koja dospeva u hipokampus – deo mozga zadužen za memoriju. Vremenom, stres smanjuje hipokampus, što je simptom koji se dovodi u vezu i sa Alchajmerovom bolešću”, rekla je naučnica Kim Ajrin.
Hronični, psihosocijalni stres najčešće doživljavaju vojnici, žrtve maltretiranja i zlostavljanja i ljudi imaju pretpostavljene na radnom mestu koji ih na neki način muče, tvrde naučnici. Istraživanje je sprovedeno na Univerzitetu Ajova uz eksperiment na životinjama, dok naučnici tvrde da se dobijeni rezultati mogu primeniti i na ljude, jer stres uzrokuje jednake hemijske reakcije u telu i jednih i drugih.
“Nesumnjivo je utvrđeno kako je povišena prisutnost hormona stresa kod životinja bila povezana s manjim brojem veza između ćelija prefrontalnog korteksa, dela mozgu ključnog za kratkoročno pamćenje. Potvrđeno je i kako su ovakve promene bile povezane sa slabijim rezultatima na testiranjima kratkoročnog pamćenja”, dodala je dr Ajrin.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!