Kategorija vesti: GreenPorodicaRazni saveti

8 lekcija koje svaki otac mora da nauči

Da, na kraju vas čeka test. Zove se život. A ovo su saveti kako da vaše dete na tom testu dobije najbolju ocenu

1 Reči su veoma vredne
Govorite – vaše dete vas sluša. Prema studiji objavljenoj u Journal of Applied Developmental Psychology u porodici u kojoj oba roditelja rade, očevi imaju veći uticaj od majki na razvoj govora deteta do 3. godine. Stvorite kreativnu atmosferu i okruženje u kojima ćete kroz igru obavljati razne aktivnosti. U govoru koristite dugačke reči, čak i ako ih vaše dete ne razume, jer deca mnogo toga uče iz konteksta.

2 Ne nagrađujte bes
“Kada ste vidno nervozniji, samo dodajete ulje na vatru”, kaže Hal Edvard Rankle, porodični terapeut. A ako jednostavno date detetu slatkiš, samo podstičete loše ponašanje. Kada vaše dete počne da viče, probajte da budete mirni i da mu poklonite pažnju. Ne igno­rišite ga. To će biti znak da vas njegovo ponašanje neće poremetiti i da dete neće pobediti – nikada. Možda kod prvog napada besa neće biti delotvorno, ali kod petog deluje kao magija.

 

3 Nadmetanje pobuđuje samopouzdanje
Deca stara 4 godine počinju da se nadmeću sa svojim roditeljima, što se vidi u trkanju do automobila ili rvanju na krevetu. Popustite. Pustite ih da pobeđuju neko vreme, ali lagano podižite kriterijume kako bi se više trudila da pobede. “Na ovaj način deca razvijaju osećaj snage i testiraju mišiće”, kaže dr Džastin Ri­čard­son koji predaje psihijatriju na Univerzitetu Kolum­bija. Biće puni samopouzdanja a ne meta za siledžije.

4 Odustajanje je teško
Kada je njegov sin želeo da napusti košarku sa 8 godina, Rankel mu je rekao: “Naravno, ali ti ćeš to saopštiti treneru i saigračima”. Dečak to nije mogao da uradi i igrao je košarku narednih 7 godina. Dopustite detetu da oseti bol zbog odustajanja i onda takve odluke neće lako donositi, savetuje Rankel. “Ako vam dete saopšti da mu je u školi teško i da ne želi da uči, recite mu da je to u redu”, kaže Rankel. “Ali mu oba­vez­no naglasite da kaže profesorima kako neće da uči i da mu daju bilo kakvu ocenu. Verujte mi, neće to učiniti”.

5 Osećanja drugih su važna
Lakše je da se povežete sa drugima ako razumete njihov ugao gledanja na stvari, zato negujte taj instinkt kod deteta. Počnite od njegovih osećanja. Rankel sugeriše da pitate dete kako se oseća sa 8 godina, a onda spomenite da je ljudima koje dete poznaje teško, npr. da je otac nekog njegovog druga izgubio posao. Pitajte ga šta misli kako je njegovom drugu. “Neće uvek znati da odgovore, ali će bar razmišljati o tome”, kaže Rankel.

6 Svađe će se rešiti same od sebe
Osim ako jedno dete ne ugrožava ozbiljno drugo tokom svađe, ne mešajte se. “Čim kažete makar jednu reč, njih više ne zanima rešenje. Samo će pokušavati da vas privole da izaberete stranu”, kaže dečji psihijatar dr Entoni Volf. Ako vam dosađuju, recite da će vaše rešenje biti loše za oboje. Naučiće da moljakanje ne daje rezultate. Što je važnije, naučiće da brzo razreše konflikt.

7 Nezavisnost se stiče
Kada vas dete pita da ostane duže kod druga, pitajte ga u koje vreme namerava da se vrati. A onda pitajte zašto. Ako vas odgovor ne zadovolji, odbijte ga. Ako odgovor bude dobar, dopustite mu, kaže doktor psihologije Dženet Edget iz Pensilvanije. Studijama je dokazano da deca brže razvijaju jača moralna na­če­la ako im roditelji daju slobodu ali i odgovornost.

8 Za uspeh je potreban fokus
Možda vi ne želite čudo od deteta, ali konkurentsko društvo u kom živimo nameće drugačija pravila. Zbog toga sve više dece ima problem sa fokusom, kaže doktor medicine C. Endrju Remzi, profesor psihijatrije na Univerzitetu Kolumbija. Neka vaše dete zna vaša očekivanja. Slavite poboljšanja i objasnite detetu prednosti savlađivanja veština. “Bez obzira na to da li vaše dete voli Toma Brejdija ili Bejonse, neka nauči da su ti ljudi uspeli jer su savladali jednu veštinu”, kaže dr Remzi. “Naučite ih da ako prođu kroz jedna vrata – otvoriće se mnoga druga, ali ako probaju da prođu kroz petoro vrata istovremeno – neće stići nikuda”.

 

Izvor: Men’s Health

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar