Friday, April 19, 2024
HomeGreen8 grešaka u pripremi kafe

8 grešaka u pripremi kafe

Uprkos činjenici da kafu možete naći na skoro svakom ćošku, neverovatno je teško nabaviti onu pravu. Najčešće se dešava da omiljenom napitku nedostaje šećera, da je previše jak ili slab. Predstavljamo vam osam grešaka u pripremanju kafe zbog kojih ona nije onakva kakvu je vi želite. 
Kafa je omiljen napitak velikog broja ljudi
1. Prekuvavanje kafe

  • Kada je ukus kafe gorak, to je znak da ste je previše kuvali. Ponekad je krivac tome lončić u kojem pripremate ovaj napitak, pa ga jednostavno zamenite. Koliko treba spremati kafu, zavisi od njene vrste. Podela je sledeća:
    • espreso dva i po minuta
    • turska kafa 45 sekundi uključaloj vodi
    • pržena kafa šest minuta

2. Prevruća voda

  • Upotreba vode odgovarajuće temperature presudno je u dobijanju dobrog ukusa kafe, 100 stepeni je idealna temperatura jer se njome dobija najbolja aroma i najbolji ukus ovog napitka.

3. Ignoriše se odnos kafe i vode

  • Za najbolju kafu, treba koristiti dve kašike kafe i 180 mililitara vode. Naravno, ako želite jači ukus, možete dodati još kafe ili obrnuto. Samo se potrudite da ostanete što bliži idealnom odnosu.

4. Koristi se prethodno samlevena kafa

  • Iako vam teško pada da ujutru izdvajate vreme da meljete kafu, mnogo je bolje to raditi svakog dana pre kuvanja napitaka.

5. Bira se najjeftinija kafa

  • Ekonomičnost je dobra odluka, ali se često dešava da su jeftina zrna kafe istovremeno i ona najslabija, Umesto što kupujete kafu po najnižim cenama, uštedite novac tako što ćete smanjiti šijenje kafe u kafićima i restoranima.

6. Ne čuvate pravilno kafu

  • Ako želite da sačuvate svežu kafu, držite je u hermetički zatvorenoj ambalaži, na hladnom i tamnom mestu. Staklene i keramičke posude su najbolje za to.

7. Zamrzavanje kafe

  • Uprkos tome što možda mislite da se smrzavanjem kafe čuva njen ukus, time se zapravo on ruši. Ako se kafa ne čuva u hermetički zatvorenim posudama, ona preuzima mirise iz frižidera.
  • Ako baš morate da je čuvate u frižideru, onda proverite da su činije sa kafom dobro zatvorene. Ne vraćajte ih u frižider kada jednom otvorite kafu.

8. Kuvate staru kafu

  • Za najbolji ukus kafe koristite sveža zrna kafe jer ona vremenom gube svoju svežinu. Obratite pažnju na rok upotrebe kafe i kupujte je u malim količinama.

 
Izvor: Blic-Žena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!