Kategorija vesti: GreenZdravlje

6 načina da ublažite alergiju

Pored redovne terapije, sa kojom se počinje pre sezone cvetanja, i promena životnih navika može da umanji tegobe koje izazivaju alergeni iz prirode. Evo šta još, osim lekova, može da budu od pomoći:  

1. Eliminišite alergene koliko je moguće

 • Iz okoline treba eliminisati sve biljke na koje ste preosetljivi. Ako je moguće, treba boraviti što više u zatvorenom prostoru u vreme sezone cvetanja biljaka, izbegavati duže zadržavanje u prirodi, a aktivnosti napolju obavljati posle kiše ako je moguće. Poželjno je nositi naočare za sunce (sa štitnicima sa strane) da bi se zaštitila sluzokoža oka. Nekoliko puta dnevno umivati lice i oči. Posle boravka u prirodi potrebno je stopirati kontakt sa alergenom – skinuti garderobu u kojoj ste bili u prirodi, oprati kosu i fiziološkim rastvorom isprati sluznice na kojima se alergeni nalaze.

2. Pročistite jelovnik

 • Neke namirnice utiču veoma nepovoljno na tegobe vezane za alergije, dok vam neke mogu pomoći da se bolje izborite sa simptomima. Zbog svojih sastojaka, posebno vitamina C, jabuka može da štiti od alergija i astme. Kora jabuke sadrži antioksidanse koji poboljšavaju funkcionisanje pluća, a slične sastojke sadrže i luk, paradajz, pomorandže i jagode.
 • Antioksidansi skriveni u crvenom grožđu imaju snažne protivupalne moći koje dokazano blagotvorno deluju na simptome alergija.
 • I luk je blagotvoran – njegov sastojak kvercetin je bioflavonoid, a naučno je dokazano da deluje blagotvorno u lečenju alergija, astme, bronhitisa, sinuzitisa, prehlade i gripa.
 • S druge strane, neke namirnice, poput celera, paradajza, breskve, kivija i dinje mogu da izazovu svrab u grlu i simptome slične alergijama na polen, pa ih treba izbegavati.

3. Koristite probiotike

 • Zdravoj ishrani dodajte i probiotike u hrani, i osetićete olakšanje. Probiotici deluju posredno na tegobe sa alergijama, jer osim što imaju pozitivan efekat na sistem organa za varenje, oni jačaju imuni sistem i tako mogu korigovati bazični uzrok pojave alergijske reakcije.

4. Unosite dovoljno vitamina C

 • Alergeni stimulišu ćelije u telu koje stvaraju histamin, odgovoran za uobičajene sezonske tegobe koje su vezane za alergije, kijanje, povećanje količine nosne sluzi i curenje iz nosa. Dodavanjem optimalnih doza vitamina C, smanjiće se delovanje histamina. Pobrinite se da tokom dana unesete 2.000 mg vitamina C.

5. Riblje ulje kao dodatak ishrani

 • Ova, zdrava vrsta ulja ima antiinflamatorni efekat, zbog čega se koristi u lečenju i prevenciji srčanih oboljenja. Korisno je i u terapiji povišenog holesterola u krvi, za pospešivanje hidratacije kože, poboljšanje funkcije digestivnog trakta, a na osnovnu rezultata nedavne nemačke studije, ima pozitivne efekte i u terapiji polenske groznice. Preporučuje se unos od 2.000-6.000 mg dnevno, uz obrok.

6. Koristite prirodne lekove

 • Kamilica ima antiupalna svojstva, koja pomažu kod suvih očiju koje često znaju i da svrbe. Držite tri do pet minuta ohlađene vrećice čaja od kamilice na očima.
 • Kopriva deluje kao antihistaminik koji pomaže da se smanje simptomi alergije kao što su kijanje i svrab očiju. Kako biste ublažili simptome, pijte čaj od lišća koprive, a mogu se naći i tablete sa ekstraktom koprive.
 • Nana je dobra za začepljenje disajnih puteva, najbolje je da se inhalirate čajem od svežih ili sušenih listova nane.
 • Čaj od majčine dušice pomaže kod lečenja kašlja, gušenja izazvanog alergijom, ima i umirujuće dejstvo na upaljeno grlo.
 • Đumbir ublažava iritaciju upaljenog grla, a posebno je koristan u kombinaciji s medom. Za ublažavanje simptoma alergije može da se koristi čaj ili đumbir u prahu.
 • Ljuta paprika je bogata bioflavonoidima koji sprečavaju oslobađanje histamina, kvercetina, kao i drugih hemikalija koje uzrokuju upale i simptome alergije.

 

Izvor: B92

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar