Kategorija vesti: BlueZanimljivo

10 najboljih rasa pasa za decu

U dilemi ste da li da kupite detetu psa? Ne zaboravite da su deca koja odrastaju u porodicama sa ljubimcem socijalizovanija i odgovornija, te pročitajte koje rase savetujemo…

Postoji više različitiih faktora o kojima treba da vodite računa prilikom izbora psa zaporodicu, prenosi portal “Yumama”. U nastavku teksta saznajte koje rase pasa potpuno odgovaraju deci:

Bišon: Bišon je vrlo radoznao, sve ga interesuje i strastvene je i razigrane prirode. Odlično se razume sa decom sa kojom voli da se igra, a izuzetno je vezan za porodicu. Tolerantan i pametan, svakako predstavlja jednog od najčešćih porodičnih ljubimaca.

PROČITAJTE: Koje rase pasa su “najpametnije”

Labrador: Članovi porodice retrivera su najtraženiji porodični psi. Dobra reputacija zbog divnog odnosa sa malom decom i životinjama, prati ih širom sveta.

Mops: Ovaj razdragan pas bezbrižnog stava veoma je energičan i živahan, a takođe odan i vezan za porodicu. Svakako pas koji će vas i vaše dete svakodnevno zasmejavati. Inteligentan je pa mu brzo može dosaditi jednolična dresura, stoga je poželjno smišljati inovacije.

Koli: Jedna od najpametnijih rasa pasa na svetu je veoma dobra za decu. Poslušni su i puni energije. Iako su veoma strpljivi, oni će se lako uzbuniti kada se situacija otme kontroli. Uglavnom se preporučuju malo starijoj deci.

Džek Rasel terijer: Ova rasa je veoma vesela, živahna, odana i umiljata. S druge strane Džek Rasel je potpuno neustrašiv, pažljiv i zabavan a posebno je druželjubiv i dobar sa decom. Međutim, decu treba učiti da ga ne zadirkuju i ne gađaju s obzirom na to da je veoma inteligentan i zaheva dominantnog gazdu. Ključ uspeha sa ovom rasom je u startu postaviti pravila koja mora da poštuje i biće vam najbolji prijatelj.

PROČITAJTE: Osam najlajavijih psećih rasa

Ši-Cu: Da bi bio socijalizovan i dobar dečiji prijatelj potrebno je da svi članovi porodice u kojoj živi budu hijerarhijski iznad njega, jer je porodica za psa čopor gde svako ima svoje mesto i postoje pravila ponašanja. U suprotnom može postati prgav i nepoverljiv prema deci. Društveni Ši-Cu je veoma zabavan pas i dobar prijatelj koji obožava duge šetnje.

Bigl: Biglovi su po prirodi dobri i veoma pozitivni psi, ali u isto vreme mogu biti vrlo tvrdglavi. Nekada je njihova tvrdoglavost frustrirajuća za decu koja žele da dresiraju svoje kuce. Ipak, dobra strana bigla kao ljubimca jeste što će vaše dete naučiti strpljenju i upornosti.

Bernandinac: Iako je bernandinac postao legenda zbog svoje spasilačke uloge, danas predstavlja čuvara kuće i strpljivog prijatelja dece, koju štiti uočavajući opasnost. Ovaj pas objedinjuje lepotu, stabilnost i sposobnost prilagođavanja svakoj klimi, pa ga zahvaljujući tome žele mnogi prijatelji pasa kao svog pratioca, čuvara i zaštitnika. Razborit, miran, nežan i umiljat posebno obožava decu.

Engleski buldog: Kuca grubog izgleda, ali veoma nežnog karaktera privržena je porodici, obožava decu ali i dugo spavanje. U isto vreme lenj i simpatičan, ovaj pas ostavlja utisak odlučnosti, snage i energičnosti dok je zapravo jedna velika maza.

Pudla: Ovi psi ne mogu da žive napolju, niti u kućici za pse – njima je potrebno da budu deo porodice. Ukoliko se dobro socijalizuje pudla je jedan veoma inteligentan dečiji prijatelj. Ni pod razno ne dopustite pudli da razvije “sindrom malog psa”, poremećaj u ponašanju koji nastaje kada pas poveruje da je on vođa čopora (porodice). Upravo tada pudle postaju nepoverljive prema deci i nepoznatim osobama.

 

Izvor: B92

Povezane vesti

Ostavite Vaš komentar